A jövő autói a CES-en

Az NNG a jövő közlekedésének megoldásait mutatja bea CES-en, nagy hangsúlyt fektetve a navigációs megoldásokra és az autós kiberbiztonságra.

Bár a CES alapvetően fogyasztói kiállítás, mégis évről évre több, az autóipari szektorra vonatkozó megoldást mutatnak be a résztvevő cégek. Ennek oka, hogy a szoftveripar, folyamatos fejlődésével egyre több iparágat, így már az autóipart is áthatja és befolyásolja annak működését. Ahogy nincs okostelefon iOS vagy Android nélkül, egyre fontosabbá válik az autógyártás folyamatában is a UX, a fedélzeti rendszerek, szoftverek nyújtotta felhasználói élmény. Az egyes márkák között már-már meghatározó versenyelőnyként tartható számon az infotainment és a vezetést támogató rendszerek minősége és esztétikája. Az autóvásárlók elvárják, hogy a járműben is az okoseszközöktől megszokott élmény várja őket, és ez a fogyasztói igény hajtja az autógyártókat is a fejlesztésekben.

Az 15 éves, budapesti központú autóipari szoftverbeszállító NNG évek óta részt vesz a CES-en, ahol bemutatják legújabb, a jövő közlekedésének szolgálatában álló fejlesztéseiket. A cég az elkövetkező években a hálózatba kapcsolt autók technológiai és navigációs megoldásai mellett a kiberbiztonságra és az adatvédelemre helyezi a hangsúlyt – ezekhez kapcsolódó fejlesztéseket mutattak be az idei Las Vegas-i kiállításon.

A jövő közlekedését sokan az elektromobilitással kötik össze, amely jóval hamarabb elterjedhet széles körben, mint az önvezetés. Ennek ellenére van egy pont, amely mindkét területen kiemelt fontosságú, ez pedig a hatékony navigáció.

„Az elektromos autóknál a beépített navigáció szinte az autó használhatóságának a záloga. Ahhoz, hogy nagy távokat tudjunk megtenni elektromos autóval, vagy ne merüljön le az akkumulátor véletlenszerű pillanatokban, a navigáció elengedhetetlen.

Az ilyen navigációknak ismernie kell az autót, a műszaki jellemzőit, a sofőr vezetési stílusát, így ki tudja számolni, hogy melyik töltőpont a reális választás. A jövőben már akár előre le is foglalhatja majd a kiválasztott töltőpontot az autó számára.” – tette hozzá Martin Pfeifle, az NNG technológiai igazgatója.

Bár az adatvédelem és autós kiberbiztonság még sokak számára sci-finek tűnhet, fontos tudni, hogy már ma is találkozhatunk az utakon folyamatos internetkapcsolattal rendelkező közlekedési eszközökkel. Ezek a gyorsabb és nagyobb sávszélességű mobil-internet kapcsolatok elterjedésével (pl. 5G) már ugyanúgy kitettek a rosszindulatú kibertámadásoknak, mint otthoni számítógépeink.

„Az NNG-nél folyamatosan teszteljük a modern autók szoftvereiben rejlő sérülékenységeket, hogy elkerülhető legyen minden olyan nem kívánt esemény, amely átveszi az autó felett az irányítást. A szoftverek problémamentes működése különösen fontos lesz az önvezető járművek elterjedéséhez” – mondta Ziv Levi, az NNG csoporthoz tartozó Arilou Technologies ügyvezető igazgatója.

A jövő önvezető autója esetében az útvonal megtervezése már egészen más szintre kerülhet. A hálózatba kapcsolt, egymással is kommunikálni képes autók szoftverei optimálisabban irányíthatják a forgalmat, megelőzve a nagy forgalmi dugókat, nem beszélve az emberi hiba miatt bekövetkező balesetek számának lecsökkenéséről.

  • Megosztom