A cégek többségénél nem változik idén a marketing büdzsé

Idén nem számít a marketing büdzsé változására az Inspira Research kutatása során megkérdezett marketing szakemberek több mint fele. A Marketing Mood Barometer felmérésből kiderült azt is, hogy a hagyományos, tévészpot megjelenést tartják a leghatékonyabb marketing eszköznek, de a közösségi média és egyéb online platformok is jól működnek.

Már nyolcadik alkalommal készítette el az Inspira Research a reklámpiac hirdetőinek várakozásait bemutató Marketing Mood Barometer kutatást. A felmérésben 60 marketing döntéshozó vett részt, kétharmaduk a 100 legnagyobb média büdzsével rendelkező vállalat valamelyikét képviselte. A jelzéseik alapján úgy tűnik, hogy visszafogott növekedés várható idén a költésekben, 57 százalékuk válaszolta ugyanis azt, hogy nagyjából változatlan marad a marketing büdzsé a cégnél idén. Tavaly még 54 százalék volt azok aránya, akik így nyilatkoztak, 2017-ben pedig csak 37 százalék.

A megkérdezettek 32 százaléka számol azzal, hogy nő majd a büdzsé, negyedük 5-10 százalékos bővülésre számít, 7 százalék szerint viszont 11-25 százalék közötti lesz a fejlődés. Csökkenésre a válaszadók 12 százaléka számít, 4 százaléka pedig úgy véli, hogy 25 százaléknál is nagyobb lesz a marketing büdzsé visszaesése.

A leghatékonyabb marketing kommunikációs eszköznek a televíziós hagyományos szpot megjelenést tartják a megkérdezettek, a 10-es skálán 9 pontot ért el ez a csatorna. Az online közösségi média és a saját esemény szerepelnek a következő két helyen, de az online és mobilos keresések is hatékony megoldások a marketingszakemberek szerint.

A 26 hirdetési eszközt vizsgáló lista elejét hagyományosan a keresőmarketing eszközök és közösségi média dominálja, de idén megjelentek és jelentősen javítottak helyezésükön a direktmarketing eszközök is – hívja fel a figyelmet közleményében a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség (DIMSZ). Megjelent a címezetlen küldemény és egyből a 11. helyre ugrott, az online eDM 7 helyet javítva most a 8. helyre került, míg a címzett küldemény is bekerült a top10-be.

A DIMSZ DM Szenzor B2C kutatása is megerősíti ezt fogyasztói oldalról. A legjobban teljesítő csatornákra a magas nyitottság és magas generált vásárlási hajlandóság jellemző. A szórólap, az email és az internet tartozik ebbe a csoportba. A címezetlen küldemények konverziós indexe: 57%-a azoknak akik kaptak ilyen megkeresést vásároltak ennek hatására az elmúlt egy évben. A különböző témákat vizsgálva látható, hogy a szórólap esetében az élelmiszerrel kapcsolatos reklámújságok a legolvasottabbak, emellett az elektronikai, ruházati cikkekről szóló anyagokat is sűrűn átnézik a válaszadók.

„Rendszeres kutatásunk, mely során a döntéshozók első kézből elmondják véleményüket, perspektíváikat, mindig egy gyors látleletet ad egyben a tavalyi év tendenciáiról, és egyben az idei évről is, hiszen az üzleti várakozásokat is felmérjük, illetve azokat a tényezőket is próbáljuk feltárni, melyek a marketingesek számára a legfontosabb kihívásokat jelentik majd az elkövetkező időkben” – mondta Géczi Tamás az Inspira Research ügyvezető partnere.

„A címzett és címezetlen küldemények a javuló konverziós aránynak köszönhetően egyre inkább visszakerülnek a hirdetők látókörébe, amely a terjesztéssel foglalkozó vállalatok és vállalkozások forgalmára is pozitív hatást gyakorol” – tette hozzá Stéger Anett, a DIMSZ elnökségi tagja.

A felmérésből kiderül az is, hogy a legnagyobb kihívásnak a szakemberek a hatalmas reklámzajt tekintik, amit a marketingkommunikációs személyre szabása, illetve a fiatal célcsoportok megnyerése, bevonása követ.

A felmérés során rákérdeztek a zöldmarketing marketing stratégiában játszott szerepére is és kiderült, hogy a válaszadók 10 százalékánál ez már központi eleme a marketing stratégiának. Ugyanakkor a megkérdezettek 38 százalékánál még nem használnak zöldmarketing megoldásokat. A válaszadók 55 százaléka jelezte, hogy a zöldmarketing szerepe és súlya nőni fog a vállalati stratégiában.

  • Megosztom