A biztonságunkról tárgyalnak

Hazánk szakemberei és az IT biztonság piaci szereplői idén is találkoznak az Informatikai Biztonság Napján, hogy tapasztalatokat cseréljenek, megismerjék az innovációkat, és a szakma trendjeit.

A kibertér használatát új szintre emelte a társadalom az elmúlt évtized során – egy olyan jelenséggel állunk szemben, ami sosem látott ütemben fejlődik. „Már nem csupán videókat, posztokat vagy e-maileket osztunk meg egymással, hanem minden egyes másodpercben adataink millióival tápláljuk a virtuális tér gépezetét – minden egyes kattintásunk, mozdulatunk, viselkedésünk egy adat, egy információ, ami hozzátesz digitális személyiségünkhöz. A vállalatok, kormányok, független szervezetek pedig – valamilyen formában – folyamatosan profiloznak vagy elemeznek minket, és minden kattintásunkat, mondatunkat vagy üzenetünket. Ma már vitathatatlan: azzal, hogy mindannyian aktív okoseszköz- és internet felhasználók vagyunk, mindegyikünk egészen egyedülálló adathalmazzá is vált. – kezdi Keleti Arthur, IT biztonsági szakértő, az ITBN CONF-EXPO főszervezője. „Ezzel együtt szemben állunk azzal a ténnyel is, hogy a magánszféra még sosem volt ennyire kérdőjelekkel teli, nehezen meghatározható és megvédhető. Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, mind a felhasználói, mind a szakértői, mind a gyártói vagy szolgáltatói oldalról. Új játékszabályokat kell írnunk. Erről fogunk idén ősszel beszélgetni az informatikai biztonsági szakma képviselőivel, profilozási és adatelemzés szakértőkkel, valamint a társadalomtudományok ismerőivel a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb megújult ITBN CONF-EXPO rendezvényen!”

Fegyver vagy a bölcsek köve?

Komoly kérdést vet fel az a tény, hogy az interneten való ténykedésünk és az abból létrejövő adathalmaz hogyan használják majd a jövő technológiái. A több, mint 80 programot felvonultató ITBN CONF-EXPO kétnapos rendezvényén ezért olyan neves szakemberek fognak a témában inspiráló előadásokat tartani – a teljesség igénye nélkül -, mint Dr. Pléh Csaba pszichológus, Dr. Fehér Péter a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, de többek között Dr. Bárdos György kutató, és Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus is erről fog beszélgetni. Achilles Georgiu a CEU oktatója a téma határterületeit fogja érinteni a transzhumanizmus kontextusában, Chrysovalantis Margaritidis filozófus az etikai kérdéskörét járja majd körül. Előad Thierry Karsenti is, aki a Checkpoint új technológiákért felelős elnökhelyetteseként arra keresi majd választ, hogy miért növekszik 40%-kal a biztonsági incidensek száma, miközben évente 8%-kal növeljük a védelmi kiadásokat? Izgalmasnak ígérkezik ugyanakkor Bentcsáth Boldizsár a BME oktatójának, a Crysys Lab képviselőjének előadása is, aki a világon egyedülálló kórokozó-gyűjteményének védelmébe és a velük kapcsolatos adatok feldolgozásába avatja be az érdeklődőket. Egy különleges beszélgetés is vár ránk Dr. Jozef Michal Mintal-al, az UMB Data&Society Lab kutatójával, választási manipulációról és a kibertérben használt befolyásoló módszerekről végzett kutatásairól, amit Prinya Hom-Anek az elismert Thaiföldi szakértő a közösségi médiában folytatott megfigyelési technikákról szóló bemutatója színesit majd.

Ezeken túl nagy hangsúlyt fektettek a szervezők olyan szakmai kérdések megvitatására, mint a GDPR gyakorlata (amit saját adatvédelmi projektük összes részletének megosztásával segítenek), a felhőben tárolt adatok biztonsága, a felhasználók viselkedésének megismerése, az adatelemzés lehetőségei és veszélyei. Ez utóbbi azért is fontos téma, mert az ITBN 2017-es felméréséből kiderült, hogy a IT-biztonsági vállalatok 19%-a nem foglalkozik az általuk használt alkalmazások nagy mennyiségű naplóadatának gyűjtésével sem, további 40% pedig gyűjti ugyan, de nem elemzi ezeket.

Megújult az ITBN

Az ITBN CONF-EXPO Kelet-Közép Európa legnagyobb kiberbiztonsági szakmai rendezvénye, melyet idén már tizennegyedik alkalommal szerveznek meg Budapesten. A rendezvényre több, mint 2000 szakértőt várnak és közel 100 különböző szakmai program gondoskodik arról, hogy a résztvevők IT-biztonsági felkészültsége naprakész legyen, a piaci és technológiai újdonságok bemutatkozzanak.

Az ITBN így ma már nem csupán az Informatikai Biztonság Napjának ünnepe, hanem olyan professzionális fórum is, mely neves hazai és külföldi kiállítók és előadók bemutatóin keresztül közel hozza a legfrissebb trendeket és innovációkat, illetve számos networking lehetőséggel és interaktív programmal élénkíti az üzleti kapcsolatok kiépítését és erősítését az IT-biztonsági szakma képviselői között.

Idén a rendezvény új arculatán túl az elnevezését is újra gondolták a szervezők. Az alapításkor létrehozott Informatikai Biztonság Napja eredeti jelentése mellett, az ITBN rövidítés mára az Info/Cybersec, Trends, Buzz & Networking gondolatkörét is tartalmazza.

Ez a mozaikszó összefoglalja mindazt, ami a rendezvény igazi esszenciáját adja:

  • magába foglalja a kiberbiztonság és az IT-biztonság területeit
  • a legújabb technológiák és innovációk mutatkoznak be rajta
  • nyüzsgés jellemzi – mind fizikai, mind szellemi értelemben
  • képes összehozni hazánk kibervédelemmel foglalkozó összes szakemberét.

A szervezők idén a rendezvény online infrastruktúráját is megújították – augusztusban elstartolt az ITBN HUB, mely hazánk első IT biztonsági szakmai közösségi oldala, illetve a rendezvény interaktív oldala is egyben. “Az ITBN HUB elindításával az a nem titkolt szándékunk, hogy az ITBN két napos pezsgő szakmai és szellemi mivoltát meghosszabbítsuk, és a kiberbiztonsági szakemberek számára már a rendezvény előtt biztosítsuk a networking, az információszerzés, és a eszmecserék lehetőségét. Mindenki, aki az idei ITBN konferenciára ingyenesen regisztrál automatikus belépést kap az ITBN HUB-ra is.” – mondta el a főszervező.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  • Megosztom