A biztonságunkért újított a Google

Újabb biztonságtechnológiai megoldást fejlesztett a Google, a Chrome böngésző bővítményeként működő Password Checkupot, ami jelentősen növeli online fiókjaink védelmét. Használata során azonnal figyelmeztetést kapunk, ha olyan jelszót használnánk, ami már egyszer hekkerek kezébe került. A másik friss Google újítást, a fiókokon átívelő védelmet (Cross Account Protection) pedig arra tervezték, hogy figyelmeztető jeleket küldjön és fogadjon kompromittálódott jelszavak használata esetén. Így, ha egy internetes fiókba betörnek, amihez Google-bejelentkezést használ tulajdonosa, a támadónak nem sok esélye lesz az érintett személy további fiókjaiba is bejutni.

A Google folyamatosan fejleszti biztonságtechnológiai megoldásait és adatvédelmi eszközeit, annak érdekében, hogy mindenki nagyobb biztonságban tudhassa magát az interneten. A legújabb Chrome bővítmény, a Password Checkup ráadásul nem csak akkor nyújt hatékony védelmet adatainknak, ha Google alkalmazásokat és felületet használunk, hanem bármely más internetes oldalon is.

A bővítmény használata rendkívül egyszerű: nyissuk meg a Chrome-ot a számítógépünkön, majd a Google-fiókunkba való bejelentkezés után, töltsük le a Password Checkup bővítményt. Ezt követően kattintsunk a jobb felső sarokban található ‘Továbbiak’ menüpontra, keressük meg a bővítményt és kapcsoljuk be. Innentől kezdve értesítést kapunk, ha bejelentkezéskor olyan felhasználónevet és jelszót adunk meg internetes online fiókjainkba, amelyek egy, a Google által ismert adatvédelmi incidens miatt már nem biztonságosak. Ilyen esetben a Google kérni fogja, hogy módosítsuk jelszavunkat, hogy fiókunk újra biztonságossá váljon. A telepítést érdemes az okostelefonunkon, illetve bármilyen más csatlakoztatott eszközünkön elvégezni.

Az adatok többszöri titkosításon mennek keresztül, így a fiókazonosító adatokra (felhasználónév és jelszó) senki, a Google sem lát rá.

Más applikációkba való belépéshez Google-bejelentkezésünket használni számos előnnyel jár: gyors, biztonságos, illetve nem kell több különféle jelszót létrehoznunk és megjegyeznünk. Ugyanakkor, ha a Google-fiókunk belépési adatai illetéktelenekhez jutottak, akkor adataink ezeken az oldalakon / applikációkban is veszélybe kerülhettek. A Google másik újítása, a több piaci szereplővel közösen fejlesztett fiókokon átívelő védelem (Cross Account Protection) erre biztosít megoldást, ugyanis a háttérben értesítést küld az incidensről más alkalmazás fejlesztőinek, akik megtehetik a szükséges óvintézkedéseket, mint például a felhasználó kiléptetése.

  • Megosztom