A rovat megjelenését a szerencsejáték Zrt támogatta.

A Barcelona kereste a legtöbbet

A 2018/2019-es szezonban 840,8 millió eurós bevételt termelt az FC Barcelona, ezzel a legnagyobb bevételt elérő klub lett a Deloitte Football Money League összeállításában. A rangsorban szereplő 20 legnagyobb klub összesen 9,3 milliárd eurót hozott a tulajdonosoknak, ami 11 százalékos növekedést jelentett az előző szezonhoz képest és rekordnak számít az idén 23. alkalommal összeállított lista történetében.

Az FC Barcelona teljesítményének értékét még jobban emeli, hogy a katalán klub volt az első csapat, aminek sikerült áttörnie a 800 millió eurós bevételi határt egy szezonon belül és egy szezon alatt 150 millió euróval nőtt a forgalmuk. A korábbi listavezető Real Madrid ezúttal a második helyre került 757,3 millió eurós bevétellel, míg a harmadik a Manchester United lett 711,5 millió euróval.

A 20 topcsapat összesített bevételének legnagyobb része, 44 százaléka a közvetítési jogokból jött össze, a klubok neveivel és szimbólumaival ellátott tárgyak, ruházat és egyéb termékek 40 százalékot hoztak, míg a meccsnapok 16 százalékot.

Az elitben egyébként jelentős az angol csapatok fölénye, a TOP10-ben 5, míg a 20 legtöbbet kereső klub között 8 együttes képviselteti magát a szigetországból. A spanyol bajnokságból az 1. és 2. helyezett mellett csak az Atletico Madrid került be a leggazdagabbak közé, 367,6 millió euróval a 13. helyen végeztek.

A német topligát is három csapat képviseli az idei rangsor első 20 helyezettje között, a Bayern München megtartotta 4. helyét, a 660 millió eurós bevétel az ő esetükben több mint 30 millió eurós növekedést jelentett. A bajorok mellett a Dortmund és a Schalke 04 került be az elitbe Németországból.

A második legtöbb együttest a TOP20-ba az olasz élvonal adta, a Juventus végzett az itáliai klubok közül a legjobb helyen, 10.-ek a felsorolásban, amiben az FC Internazionale, az AS Roma és az SSC Napoli is szerepel.

Az öt nagy európai bajnokság közé tartozó francia élvonalból a PSG került fel a rangsorba az 5. helyen, a párizsi csapat az előző szezonhoz képest egy helyet javítani tudott, illetve megjelent az elitben az Olympique Lyonnais és egyből a 17 helyre ugrott.

  • Megosztom