A Balatonon melegítettek a Forma 1 pilótái

A hétvégi Forma 1 Magyar Nagydíj előtt az Aston Martin Red Bull Racing két pilótáját, az ausztrál Daniel Ricciardót és a holland Max Verstappent a Balaton hozta össze a kétszeres olimpiai bajnok vitorlás ikonokkal, Roman Hagara-val és Hans Peter Steinacherrel. Nem is akármilyen alkalomból. A négy sebesség-megszállott sportoló a magyar tengert választotta játszóteréül, hogy összecsaphassanak egymás ellen a hullámokon.

Az 50. Kékszalag Erste Nagydíjon induló Hagara és Steinacher a Forma 1 két pilótájával, Ricciardoval és Verstappennel melegített a vitorlás csapat 40 lábas katamaránján és GC32-es versenyhajóján. Ausztria két legsikeresebbenek választott nyári sportolója egy rövid gyorstalpaló után máris versenyhelyzetbe kerültek. Ugyanis a két száguldó fenegyerek versenyre hívta őket az általuk is hamar megszeretett festői szépségű Balatonunkon. Egy gyors rendeződés után már meg is volt a két csapat: Hagara és Ricciardo a GC32 fedélzetén, míg Steinacher és Verstappen az X40-esen várta az összecsapást. Az extrém helyzethez hűen már a rajt pillanata is izgalmakkal telire sikerült.

„Soha életemben nem vitorláztam, de ez tényleg nagyon király és gyors volt!” – mesélte Verstappen. „Sokat tanultam Romantól és Hans Petertől, úgy gondolom elég jó bevezetés volt ez az élmény a vitorlázás világába.”

Miután az X40-es csapat gyorsan lepattant a rajtvonalról, a futam kezdetét vette. A Forma 1 versenyével ellentétben itt a szél az üzemanyag, és a Balaton ideális szellőjében a katamaránok 33 csomós (61 km/órás) sebességgel is suhantak a vízen.

„Jó volt Maxot és Danielt a hajókon látni. Mindketten nagyon erősek, és keményen húztak mindent.” – mesélte Steinacher.

Ricciardo is megosztotta saját élményeit: „Azt hiszem, az extrém vitorlázás a legtalálóbb kifejezés. Sosem csináltam még hasonlót, pláne nem ekkora járművel” – mesélte az ausztrál. „A hajók lenyűgözőek – már csak a méreteik és magasságuk is nagyobb volt, mint amire számítottam. Roman és Hans Peter pedig nagyon jó fejek. A csörlőn töltöttem a legtöbb időt, és állítólag majdnem felborultunk, de annyira biztonságban éreztem magam, hogy észre se vettem!”

„Közel 35 csomóval száguldoztunk a hajóinkkal, de nem tehetünk róla, mi már csak ilyenek vagyunk” – vallotta be Steinacher. „Max és én vezettük a mezőnyt, de a célvonal mindig mozgásban volt. Biztos voltam benne, hogy mi lettünk az elsők.” Hagara és Ricciardo azonban másképp látták az eseményeket: „Nagyon szoros volt az utolsó pár meter, azt hittük, hogy mi nyertünk, ezért örömünkben beugrottunk a vízbe.”

A nap végén Ricciardo és Verstappen visszautazott Budapestre, hogy felkészüljenek a következő F1 futamra. Ricciardo jelenleg az ötödik, Verstappen pedig a hatodik helyen áll a ranglistán. Verstappen szívesen osztotta meg gondolatait a Hungaroring pályájáról: „Nagyon szeretem ezt a futamot, mert rengeteg kellemes emlék fűz hozzá. A pálya rendkívül kanyargós, kevés hely és lehetőség van előzésre, viszont a hangulat remek, és úgy gondolom hogy a csapatnak nagyon fekszik ez a helyszín. Bízunk a sikerünkben.” Megannyi rajongójuk mellett két vitorlás barátjuk is a helyszínen fog szurkolni a fiatal F1 pilótáknak. „Roman és én megnézzük hogyan boldogulnak a srácok az aszfalton” – mondta Steinacher. „Bízunk benne, hogy sikerül megnyerniük a versenyt!”

Fotókredit: Samo Vidic for Red Bull Content Pool

  • Megosztom