90 napos haladékot kapott a Huawei

Augusztus 19-ig felfüggesztette az amerikai Kereskedelmi Minisztérium a Huawei-jel szembeni korlátozásokat. A döntést azzal indokolták, hogy mindenkinek időt akarnak hagyni arra, hogy felkészüljön az új helyzetre.

Ahogyan arról tegnap az mmonline.hu is beszámolt, az amerikai kormány múlt heti döntésének következményeként a Google felfüggesztette üzleti kapcsolatait a Huawei-jel, és több csipgyártó is hasonló intézkedést hozott. A Reuters beszámolója szerint az újabb lépésnek köszönhetően az átmeneti időszakban az eddigieknek megfelelően vásárolhat amerikai termékeket a kínai társaság a meglévő hálózatok fenntartásához, illetve a szoftverfrissítések biztosításához.

A Huawei ugyanakkor továbbra sem vásárolhat amerikai alkatrészeket az új termékek előállításához, ha nem rendelkezik ehhez szükséges engedéllyel, amit valószínűleg már nem kap meg. A kínai vállalat a világ egyik vezető hálózati eszközgyártója is, és számos amerikai mobilhálózat is az ő berendezéseikkel működik. A most bejelentett minisztériumi döntés fő célja az lehet, hogy időt adjanak a Huawei amerikai partnereinek arra, hogy más beszállítókkal megállapodjanak.

A Huawei alapítója, Ren Zhengfei meglehetősen keményen nyilatkozott a korlátozásról és annak felfüggesztéséről is, a Reuters beszámolója szerint kijelentette, hogy az utóbbi intézkedésnek kevés hatása van a cégre, mivel felkészültek a kereskedelmi korlátozás hatásaira, és megjegyezte azt is, hogy az amerikai kormányzat alábecsülte a képességeiket.

A Reuters összeállítása szerint az amerikai Kereskedelmi Minisztérium megvizsgálja majd annak lehetőségét is, hogy a korlátozás felfüggesztését 90 napon túlra is meghosszabbítsa.

  • Megosztom