5,5 milliárdos beruházást adtak át

Átadták a Bosch csoport új miskolci gyártócsarnokát, a fejlesztés 5,5 milliárd forintba került. A beruházás 2014-ig 1100 új munkahelyet teremthet.

A 23 ezer négyzetméteres miskolci létesítmény megvalósításához az Észak-Magyarországi Operatív Program 981 millió forinttal járult hozzá – olvasható a nol.hu-n. Az új üzem átadásával az autóipari kapacitás mellett bővül a cég termékportfóliója is: új villamos motorok, generátorok, önindítók, ablaktörlő szerkezetek és lapátok, valamint az eBike meghajtás-rendszereinek gyártását vezetik be Miskolcon. A Bosch jelenleg 1 900 főt foglalkoztat a miskolci autóipari gyárában. Az új beruházással a dolgozók létszáma előreláthatóan 3000 főre bővülhet 2014-ig az autóipari gyáregységben – derül ki a nol.hu beszámolójából.

 

A Bosch évekkel ezelőtt megérkezett Miskolcra: a cégnek két fejlesztő és gyártó vállalata van a borsodi megyeszékhelyen. A Robert Bosch Power Tool Kft. elektromos kéziszerszámokat, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. autóipari alkatrészeket fejleszt és állít elő. Az új, 23 200 négyzetméteres gyáregységgel a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. autóipari kapacitása bővül. A Miskolcon készített ablaktörlő-rendszereket, klímaberendezések elektromos meghajtását, indítómotorokat és generátorokat a Bosch a világ autóipari cégei számára állítja elő.

 

Orbán Viktor miniszterelnök az avatón úgy fogalmazott: ez a gyár megtestesíti azt a bizalmat, amelyet a német befektetők Magyarország iránt táplálnak. Az új gyártócsarnok átadása Magyarország megújulását is példázza a miniszterelnök szerint: az ország is változik, azok ideje kell, hogy eljöjjön, akik munkából akarnak megélni. Látniuk kell, van értelme jobban, többet dolgozni. A spekulánsok, uzsorások, ügyeskedők idejét le kell zárni.

 

„Magyarországi tevékenységeinek egészét tekintve a Bosch több mint 8000 főt foglalkoztat, főleg a gyártás terén. Ez a létszám azt a 700 fejlesztőmérnököt is magában foglalja, akik ma a magyarországi cégcsoport más vállalatainál dolgoznak. A dolgozói létszámot tekintve a most átadott miskolci egység lesz az elektromos hajtások, indítómotorok és generátorok divízió legnagyobb európai üzeme” – idézi Wolf-Henning Scheidert a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagját a nol.hu. A Bosch eddig csaknem 50 milliárd forintot fektetett be Miskolcon, ebből több mint 26 milliárd forintot az autóipari gyárba és további mintegy 13 milliárd forint befektetésére látunk lehetőséget az elkövetkező 5 év során azért, hogy az épület elnyerje teljes felszereltségét és maximális kapacitását. További bővülési lehetőségeket is látnak a cégnél Magyarországon, de nem csupán a Bosch miskolci autóipari vállalkozása, hanem a társaság egyéb tevékenységei terén is – derül ki a nol.hu összeállításából.

  • Megosztom