150 ezer dollárért kelt el Sylvester Stallone festménye

Kevesen tudják, hogy Sylvester Stallone nem csak kiváló színész, hanem elismert festő is. A Rambo és a Rocky sztárja absztrakt expresszionista stílusban fest, retrospektív kiállítása jelenleg Európa nagyvárosai közt vándorol.

Március 16-án zárt be Sylvester Stallone retrospektív kiállítása a svájci St. Moritzban. A színész életműve legközelebb Szentpétervár egyik múzeumában lesz látható. A kiállításon Stallone harminc festménye tekinthető meg, köztük több önarckép. A válogatott festmények a színész művészi korszakait időrendben dokumentálják. “Sylvester Stallonénak hosszú ideig sikerült elrejtenie tehetségét” – fogalmaz a szöveg, amely szerint Stallone festményei éppolyan akciódúsak, mint filmjei.

 

Az utazó retrospektív kiállításhoz katalógus is készül, amelybe Amerika legnevesebb műkritikusa, Donald Kuspit ír méltatást Sylvester Stallone képeiről.

 

A színész műgyűjtőként is ismert, festői ambícióit pedig eddig hobbiszinten gyakorolta. Felfedezője a svájci Gmurzynska galéria tulajdonosa, aki a zürichi filmfesztivál idején találkozott Stallonéval. A színész két évvel ezelőtt a miami művészeti vásáron mutatkozott be festőként, akkor még csak néhány képpel. Akkor két festményét 90 ezer dollárért sikerült eladnia egy műgyűjtőnek. A mostani svájci kiállítás legtöbb képe is elkelt 90 és 150 ezer dollár közötti árakon – adta hírül a galéria a svájci hírügynökségnek.

 

A galéria által kiadott közlemény szerint Stallone kamaszévei óta rendszeresen fest, korai, kísérleti jellegű képeit Mike Stalloneként szignózta. Anyagi okok miatt később a színészi karrier felé fordult. A Rocky sikere után kezdett újból festeni, ez időtájban művészete “expresszív és morbid” volt. Képeire nagy hatással volt menedzsere hirtelen halála. Az 1990-es években Stallone a nagy elődök – Picasso, Gerhard Richter és Mark Rotho – munkáját kezdte tanulmányozni, ez sokat változtatott az ő stílusán is.

 

Bár nagyon figyelemre méltó a színészként megismert Stallone új oldala is, valószínűleg kevesen örülnének annak, ha a nagy kedvenc hirtelen váltásként, teljesen feladná filmes karrierjét.

Sylvester Stallone színészi teljesítményét legközelebb április 15-én Film+-premierként, a Rambo 3-ban láthatják.

  • Megosztom