„Zölden” takarékoskodnak az autókereskedők

Egyre nagyobb szerepet kap a napenergia az autókereskedelem területén is. A Peugeot Fábián új beruházást hajtott végre, amellyel évi kétmillió forintot takarítanak meg napelemek és napkollektor használatával. A beruházás teljes értéke közel 48 millió forint volt, amelyet a Széchenyi 2020 program keretében 50 százalékban, csaknem 24 millió forinttal az Európai Unió támogatott.

 

Nagyobb szerepet kap a napenergia az autókereskedésekben is. Erre jó példa, hogy három év alatt felére csökkent a villamos energia felhasználása a Peugeot Fábián székesfehérvári telephelyén. Az energiaköltségek további redukálása érdekében hálózatba tápláló napelemes rendszert, valamint a használati melegvíz-igény kielégítésére napkollektoros rendszert alakítottak ki.

 

A fejlesztés során 200 darab napelemet és egy 27 négyzetméter területű síkkollektort szereltek fel. A beruházással a villamosenergia-termelést évente 53 800 KWh-val növelik, ezzel együtt az üvegházhatású gázok kibocsátása 53,7 tonnával csökken. A most átadott napkollektorral a használati meleg víz 60 százalékát állítják elő.

 

A költségcsökkenés miatt felszabaduló összeg fedezetet nyújt egyéb fejlesztések megvalósítására. A vezetők kalkulációi szerint a megtakarítás évi több mint 2 millió forint. A közel 48 millió forintos összköltségű beruházást az Európai Unió csaknem 24 millió forinttal támogatott.

 

A műszaki-gazdasági előnyökön túl a megújuló energiák felhasználása a régió lakosainak szemléletfejlesztésében is jól hasznosítható példa.

 

  • Megosztom