Újra „lesújt” az Artisjus

Január 1-jétől a külső merevlemezek is jogdíjkötelesek, azaz az árukba beépül a szerzőijogdíj-kompenzáció, amellyel az Artisjus az illegális másolás, zeneletöltés miatti bevételkiesést próbálja kompenzálni. Egy külső merevlemezre a jogdíj kapacitástól függően 1700–4500 forint.

Magyarországon évek óta csak úgy kerülhet kereskedelmi forgalomba optikai adathordozó, zenei anyag tárolására is alkalmas memóriakártya, illetve MP3-lejátszó, ha az importálást követően megfizették az adott adathordozó típusa és kapacitása szerint meghatározott szerzői jogdíjat. A jogdíj megfizetését hologramos matrica igazolja. A befizetett összeg a jogdíjas művek magáncélú másolásával okozott „károkat” hivatott kompenzálni.

A jogdíjköteles termékek köre a külső merevlemezekkel és SSD-kkel bővül az idén. Az Artijus weboldalán olvasható indoklás szerint „az optikai lemezek (CD-k, DVD-k) felhasználása jelentősen csökken, ezzel párhuzamosan a fogyasztók egyre inkább a külső háttértárolókat használják médiatárolásra. Ezt a változást az évente végzett reprezentatív lakossági felmérés is igazolja. A díj kiterjesztésével a jogkezelő szervezetek az érintett hordozók körét hozzáigazították a közönség változó film- és zenemásolási szokásaihoz.”

A szervezet weboldalán közzétett dokumentum szerint egy 250 gigabájtos vagy ennél kisebb külső merevlemezt darabonként 1200 forintos jogdíj drágít, de 2 terabájtos kapacitás felett már darabonként 4500 forint a jogdíj mértéke – vagyis a magyar vásárlók számára a HDD-ket nem csak a thaiföldi árvíz okozta termeléskiesés drágítja idén.

Egy 500 gigabájtos, 2,5 hüvelykes külső merevlemez fogyasztói ára jelenleg 25 ezer forint körül mozog, egy ekkora háttértárra a jogdíj 1700 forint darabonként, vagyis az ár 6,8 százaléka. 30 ezer forint környékén kezdődnek a 1 terabájtos külső asztali merevlemezek, amelyek jogdíja már 2200 forint. A jogkezelő szerint „az ekkora tárterületre másolható zenék, filmek vagyoni értéke ennél a 2200 Ft-nál sokszorta magasabb”. Két terabájtnál nagyobb kapacitású külső merevlemezt 55-60 ezer forint körül kaphatunk, a 4500 forintos jogdíj az ár hozzávetőleg 8 százaléka.

A jogdíj nem a termék árához, hanem kapacitásához igazított és darabszám alapján meghatározott: a merevlemezek árai azonban jelenleg a thaiföldi árvíz okozta kapacitáshiány miatt ilyen magasak, vélhetően az év második felére az ősz eleji szintre csökkennek, a jogdíj mértéke azonban nem változik. Így ekkortól a vételár 10 százalékát vagy annál többet is az Artisjusnak fizeti majd a vevő – írta a hwsw.hu.

 


Tags:

  • Megosztom