Újított a Mito

Új építészeti és dizájnkoncepcióval pályázik az Év Irodája címre a Mito kommunikációs és fejlesztő ügynökség. A Centrál Kávéháznak is otthont adó belvárosi bérház négy szintjét alakították át a közel 200 fős cégcsoport számára az elmúlt hónapokban.

Az új iroda keresésekor fontos szempont volt a belváros inspiráló közelsége és a jó tömegközlekedés. Mivel nem volt készen a piacon olyan irodaház, ami maximálisan megfelelt volna a Mito igényeinek, ezért a RE-solution Consulting (REscon) tanácsadói egyedi tervvel álltak elő. A történelmi helyszín új életet kapott egy 3 hónapig tartó átépítés során.

A folyosókat és irodákat egybenyitották, az álmennyezetet megszüntették, a szőnyegpadlót és a hidegburkolatot öntött padlóra cserélték. A változtatások révén egy funkcionális és modern tér jött létre, amelyben visszaköszön a cégre jellemző garázs-hangulat is.

A munka a tervezéstől a kivitelezésig egy közös alkotói folyamat volt, amelyben a Mito tulajdonosa, Kovács Balázs és kollégái, a REscon részéről pedig Zatykó Krisztina belsőépítész, Bakos Kristóf építész és Saly Miklós ingatlanszakértő vettek részt.

Az iroda dizájnja bátran szembe megy a fősodorral: a reprezentatív luxus helyett az őszinteség dominál. Az otthoni nappali hangulatát idézik a kényelmes, könnyen mozgatható bútorok. A kreatív alkotómunkát pedig a többcélú, funkcionális terek segítik. A munkatársak tervei alapján készült egyedi tapéták személyességet hoznak az irodákba.

A REscon tanácsadói megértették az igényeinket. Azzal, hogy folyamatosan támogatták a folyamatot egészen a költözésig, jelentős terhet vettek le a vállunkról a tárgyalásoktól kezdve a műszaki kivitelezésig. A közös munka révén sikerült egy olyan közeget teremtenünk, ahol jól érzik magukat a kollégák, és a hatékony munka mellett a nap végi lazulásra is alkalmas az iroda – mondta el Kovács Balázs a Mito részéről.

Irodakutyák paradicsoma

Bérlőképviseleti szempontból a projekt egyik nagy kihívása az volt, hogy bérbeadó és bérlő számára is megnyugtató feltételekkel hozhassák magukkal a munkába a kutyáikat a kollégák. Az átépítéskor erre is figyeltünk: a korábbi szőnyegpadlót könnyen tisztántartható öntött padlóra cseréltük. Az előre egyeztetett szabályoknak köszönhetően a beköltözés óta naponta 8-10 kutya jár be rendszeresen az épületbe mindenféle probléma nélkül – tette hozzá Saly Miklós, a REscon társtulajdonosa.

Az épületről

A Budapest belvárosában álló régi bérház 1885-ben épült Quittner Zsigmond műépítész tervei alapján. A kávéház és irodaház felújításának tervezéséért 2000-ben Pro Architectura díjat kapott Gereben Gábor és Pataky Dóra, akik az épület teljes felújítását a „megőrizve felélesztő” szemléletben tervezték. A 2018-as költözés előtti átalakítás is ezt a szellemiséget vitte tovább; a bontás kizárólag a gipszkartonokra szorítkozott, az eredeti falakra és a meglévő belső nyílászárókra a tervezés során adottságként tekintettünk – tette hozzá Bakos Kristóf.

  • Megosztom