Fordulat a TV2-ügyben

A Megapolis Media Zrt. fúziós eljárási kérelme is megérkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) hétfőn délután a TV2 megvásárlása kapcsán. Fonyóék a GVH-nál lemaradásban vannak, hiszen Andy Vajna érdekeltsége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. már múlt pénteken megkapta a versenyhatóság engedélyét az akvizícióra.

 

Tovább bonyolódik a TV2 újabb eladásának története, miután a Fonyó Károly érdekeltségébe tartozó Megapolis Media Zrt. is kezdeményezte saját ügylete jóváhagyását a GVH-nál az MTI beszámolója szerint. A kérelem alapján a társaság 2015. október 13-án – egy korábbi megállapodás szerint – megvásárolta a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. 100 százalékos üzletrészét, amellyel a versenytörvénybe foglaltak szerinti irányítási jogot szerzett a TV2 Media Group Holdings Kft. és ezáltal a TV2 országos kereskedelmi televíziós csatornát üzemeltető vállalkozások felett.

 

A CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. 2015. október 15-én, a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét – kapcsolódó tranzakció keretében – a Megapolis Media Zrt.-re ruházta át, ugyanazon a napon kelt, együttes adásvétel keretében. Ezzel a Megapolis Media Zrt. a TV2 televíziós csatornát üzemeltető TV2 Kft. anyavállalata, a TV2 Media Group Holdings Kft. egyedüli irányító tagjává vált.

 

Az MTI megkérdezte a GVH-t az ügyben, Basa Andrea, a versenyhatóság szóvivője a hírügynökségnek elmondta, hogy ebben az esetben is az előírt eljárást fogják követni. Először megvizsgálják, hogy a vásárlás egyáltalán fúziónak minősül-e, majd ha erre igen a válasz, akkor azt kell eldönteni, hogy engedélyköteles-e a tranzakció. Ha erre is igenlő a válasz, akkor azt kell eldöntenie a GVH-nak, hogy a vásárlás felvet-e versenyjogi aggályokat.

 

A GVH múlt pénteken már engedélyezte azt, hogy a Vajna-csoportba tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a TV2 Média Csoport és a CEE Broadcasting Limited felett. Akkor a versenyhatóság kifejtette: a versenyhivatal vizsgálata nem terjed ki a tulajdonos kilétére, így a GVH az ügylettel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában nem foglalt állást.

 

A szerződéssel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában a bíróság dönthet. A GVH engedélye nem a szerződés érvényességéhez, hanem annak hatályosulásához szükséges.

 

A TV2 megvásárlását október 15-én jelentette be Andy Vajna, aki akkor bemutatta az új vezérigazgatót is, Dirk Gerkenst, aki egészen idén tavaszig az RTL Klubot irányította. Még aznap robbant azonban a bomba, ugyanis a Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly érdekeltségébe tartozó Megapolis közleményt adott ki arról, hogy már megvette a TV2-t. Bár mindkét vevő határozottan állítja, hogy övé a médiacég, igazából egyikük sem lehet biztos ebben, igaz a korábbi tulajdonos német ProSiebenSat.1 jelezte, hogy nem járult hozzá ahhoz, hogy Fonyóék szerezzék meg a vállalatot.


Tags: , ,

  • Megosztom