Uj Péter a TOP25 élén

A 444-es Uj Péter, Gattyán György, a Docler tulajdonosa és a Prezis Somlai-Fischer Ádám vezetik a digitális piac legmeghatározóbb embereinek toplistáját. A Marketing&Média idén első alkalommal állította össze a 25 fős rangsort, a korábban kizárólag kategóriánként publikált listát ezúttal szakújságírók és meghatározó médiapiaci szereplők közreműködésével készítették.

 

Idén immár negyedik éve összesíti a hazai digitális piac legbefolyásosabb személyiségeit a Marketing & Média kommunikációs szaklap. 2013-ban először egységes toplista is készült a kategóriánkénti sorrend mellett. A „Top 25 – A Legmeghatározóbb Emberek a Digitális Piacon” összeállítás azokat a személyeket listázza, akiket 2013-ban a szakmai zsűri a digitális piac legbefolyásosabbjai közé választott. Az elmúlt egy év teljesítményét jelképező lista első öt helyezettjének járó díjat október 24-én, csütörtök este adták át. „A nemzetközi piacon is jól látható cégek alapítói, valamint az itthoni véleményvezérek és topvezetők túlsúlya jellemzi a magyar digitális piac legmeghatározóbb embereit felvonultató lista élmezőnyét” – mondta el a díjátadón Simon Krisztián, a Marketing&Média főszerkesztője.

 

A digitális piac legbefolyásosabb személyeit tartalmazó lista első tíz helyezettje közül hárman a véleményvezérek-főszerkesztők kategóriájába tartoznak, ezzel is jelezve, hogy a tartalom mennyire meghatározó jelentőségű az online piacon. A hazai digitális tartalomkészítés kezdeteitől jelen lévő szereplő, Uj Péter idén a 444.hu elindításával került vissza a toplistába, egyenesen az első helyre. Dudás Gergely, az Index főszerkesztője ötödik helyen végzett.

 

A lista élvonalában meghatározó a nemzetközi szinten is látható teljesítményű cégeket alapító hazai innovátorok szerepe. 2013-ban a média is egyre nagyobb figyelmet szentelt az újabban az IT piacon kívül is terjeszkedő Docler-tulajdonos Gattyán Györgynek, aki a toplistán második helyezést szerzett. Az utóbbi évek legsikeresebb magyar startupjainak alapítói, Somlai-Fischer Ádám (Prezi.com), valamint Fehér Gyula (Ustream Tv) pedig a harmadik és negyedik helyen végeztek.

 

A véleményvezérek és alapító-innovátorok mellett digitális médiavállalkozások topvezetői is megtalálhatók a lista első tíz helyezettje között. Kardos Gábor, a 444.hu-t kiadó Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatója a hatodik, Heal Edina, a Google Magyarország ügyvezetője a hetedik helyen szerepel a listán. Az Origo Zrt-t lassan négy éve irányító Vaszily Miklós a tizedik helyre került. A lista 10-es élvonalába az e-kereskedők közül a Shopline vezetője, Starcz Ákos került be kilencedikként.

 

Uj Péter, a TOP25 első helyezettje tizenegy éven át, egészen 2011 őszéig volt a magyar online piac meghatározó szereplője, az Index főszerkesztője volt. Az ott töltött egy évtized alatt a hazai web kultikus figurájává vált. Éppen ezért kísérte jelentős médiafigyelem azt, amikor a tulajdonossal támadt konfliktusai miatt távozott az Indextől, és azt is, amikor az idén bejelentette, hogy újabb híroldalt indít. Annak ellenére, hogy ismert befektető nem áll a 444.hu-t működtető Magyar Jeti Zrt. mögött, Uj Péter hívására több újságíró átszerződött hozzá az Indextől. A 444-nél jelenleg 16 főállású újságíró dolgozik, a site pedig látogatottság szempontjából már a hírportálok középmezőnyéhez tartozik. A 444.hu elindítása előtt – 2012 őszén – részt vett az Origo hírportál megújításában is.

 

A TOP25 második helyezettje, Gattyán György Magyarország egyik leggazdagabb embere, aki úgy lett az IT-világ nemzetközi szinten is meghatározó alakja, hogy saját bevallása szerint nem igazán ért a számítástechnikához. Ennek ellenére tíz év alatt egy 40 cégből álló, hatszáz alkalmazottat foglalkoztató cégcsoportot épített fel. Gattyán a közelmúltban Friderikusz Sándornak adott interjújában a cégcsoportja értékét jóval félmilliárd dollár fölöttinek saccolta. Az interjúban az elért sikereit alapvetően biztosítási ügynöki múltjának, valamint egy személyiségfejlesztő módszernek tulajdonította. Bár sok cége van, de a Docler csoport fő bevételét és nyereségét mind a mai napig a Livejasmin.com nevű élő szexchatszolgáltatás adja. Újabban az IT-piacon kívül is terjeszkedik, pár éve megvásárolta a Hotel Normafát, az idén pedig elkészült az Il Bacio di Stile luxusplázája is.

 

Somlai-Fischer Ádám, a TOP25 harmadik helyezettje, az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar startupjának a társalapítója. A Prezi.com sikerét többek között 150 alkalmazott, a budapesti mellett egy San Franciscó-i iroda és 27 millió felhasználó jelzi. Somlai-Fischer Ádám újmédia-művész, munkáit többek között több tucat fesztiválon, többek között a Velencei Biennálén is kiállították. A nemzetközi elismerést jól mutatja, hogy az idén nyáron a tekintélyes francia napilap, a Libération Magyarországról szóló cikkében is megszólaltatták a Prezi társalapítóját. A Prezi.com tavaly 1,33 milliárd forintos bevételt ért el, ez közel háromszorosa az egy évvel korábbinak. A jelenlegi, 27 milliós felhasználótábort kétmilliárdosra szeretnék növelni.

 

A „Top 25 – A legmeghatározóbb emberek a digitális piacon” teljes lista és ágazati elemzés a Marketing&Média 2013. október 24-én megjelent számában olvasható, valamint az MMonline Facebook oldalán is megtekinthető.

  • Megosztom