Tízéves a Magyar Borok Bálja

A Magyar Borok Bálja a magyar bor ünnepe, immár egy évtizede tekinti feladatának a magas minőségű hazai borok prémium körülmények közötti megjelenítését. A báli szezon eseményei közül is ezáltal emelkedik ki, hiszen vendégei között üdvözölheti a hazai borászközösség elitjét, és itt adják át a pénzjutalommal járó Gál Tibor Emlékdíjat. Az ötfogásos báli menüt hozzá illő válogatott borok kísérik, és a vacsorát követően további negyven tétel megkóstolására nyílik lehetősége a vendégeknek. Az eseménynek 2015. február 21-én az Intercontinental Budapest ad otthont. (x)

A Bál középpontjában a bor szerepel. Az eseményt szervező Winelovers csoport úgy állította össze a menüt kísérő borsort, hogy megjelenítse azokat a főbb bortípusokat, amelyek bemutatják a hazai borkultúra sokszínűségét. Így kerül a poharakba tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, furmint, kékfrankos, vörös házasítás és tokaji aszú. 2015-ben a bál vendégbora a kadarka lesz.
Az esemény fontos pillanata a Gál Tibor Emlékdíj átadása, amely 2014-től új elképzelésnek megfelelően kerül odaítélésre. A Magyar Borok Bálja szervezőbizottságának tagjai az Év Bortermelője cím birtokosait, illetve családjukat kérik fel arra, hogy jelöljenek olyan, a borrégiójukban dolgozó tehetséges borászt, akinek munkásságát a nagyközönség széles köre egyelőre kevésbé ismeri. Az ő tanulmányaihoz, szakmai fejlődéséhez járul majd hozzá a bál által nyújtott támogatás.

Az emlékdíj a borász Gál Tiborról kapta a nevét, aki a ’80-as években az Egri borvidéken indította karrierjét, majd 1989-től a toszkánai Tenuta dell’Ornellaia főborászi pozícióját töltötte be. Itt készítette el az 1998-as Ornellaia nevet viselő vörös házasítást, amelyet 2001-ben a vezető, amerikai borszaklap, a WineSpectator az év legjobb borának választott.

Olaszországból hazatérve Egerben hozta létre saját pincészetét. A hazai borágazat fejlődéséhez nagyban hozzájárult azon véleménye, amely szerint Eger Burgundiával állítható párhuzamban, így létjogosultsága van a régióban a pinot noir szőlőfajta telepítésének. Ugyancsak hozzá köthető a viognier fehér fajta hazai megjelenése. Gál Tibor 2005-ben egy baleset következtében hunyt el Dél-Afrikában, ahol szaktanácsadóként dolgozott.

Gál Tibor elképzelései, napi munkája mindig a magyar borkultúra hosszú távú fejlődését szolgálta. Ez indította a Magyar Borok Bálja szervezőit arra, hogy a borász családjával egyeztetve olyan módon alakítsa át a díj odaítélésének a menetét, hogy az a hazai borágazatban dolgozó tehetségek minél szélesebb körű ismertté válását szolgálja.

A Gál Tibor Emlékdíj 2015. évi kiadásának előkészítése már a múlt év végén elindult. Ekkor kerültek felkérésre a korábbi Év Bortermelői a jelölésre. Az ő javaslataik alapján állt össze a tartalma annak a Facebook alkalmazásnak (https://www.facebook.com/magyarborokbalja/app_779678815446235), amelyen keresztül 2015. január 12. és február 15. között a borkedvelők leadhatják szavazataikat.

A három legtöbb voksot kapó borász párjával együtt meghívást kap a február 21-én megrendezésre kerülő Magyar Borok Báljára. Hogy közülük kire szavaztak a legtöbben, az majd csak a bálon derül ki. A győztes tanulmányait az esemény mögött álló Winelovers csoport anyagilag is támogatja, valamint egy hirdetési csomagot is a rendelkezésére bocsát.

A Magyar Borok Bálja hivatalos vize a Szigetközi Friss Víz
A Szigetköz szívéből származó víz palackozás során közvetlenül a mélyfúrt kutakból kerül az üvegekbe. A kutak környezetében az ökológiai tisztaság biztosított, garantálva a feketeerdei ivóvíz tisztaságát.

„A vizek terroir jellegének kulináris alkalmazására a Szigetközi Friss Víz érték és lehetőség is egyben.” Csiki Sándor, gasztronómiai szakíró.
„A borkóstoláshoz a szénsavmentes Szigetközi Friss Víz kifejezetten jó. Ásványi anyag tartalma, keménysége optimális. Szájba véve selymes, szinte a borok kerekségéhez hasonlítható puha textúrát érzünk benne, íze teljesen neutrális.” Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus.

Következzen néhány tétel az idei borsorból!

Garamvári Szőlőbirtok – Vincent Tokaji Furmint Brut
A tradicionális készítésű pezsgő alapanyaga a Tokaji borvidékről származó furmint. A 2011-es évjáratú bort huszonnyolc hónapig érlelték seprőn. A frissen degorzsált tétel a budafoki pezsgőpincészetben született meg, amelyet az 1897-es alapítású Palugyai pincében hozott létre a Garamvári család.

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Cirkáló Olaszrizling 2013
A szőlőalapanyag a délnyugati fekvésű Csirip-tetőről, egy új telepítésű ültetvényről származik. A bort első töltésű, közepes égetettségű, zempléni tölgyből készített hordóban érlelték finomseprőn tartva január végéig. A bor neve onnan ered, hogy a Bujdosó fivérek a 70-es Pannónia Cirkálón vitorláztak.

Szent Tamás – Mád Furmint 2013
A pincészet Mád sorozatának első tagja volt a furmint, melynek célja, hogy a borvidék egyik legfontosabb szőlőfajtájára jellemző szerkezet és aromatika mellett megjelenítse a település határában húzódó ültetvények ásványos karakterét. A bort a letisztult végeredmény elérése érdekében acéltartályban erjesztették.

Dúzsi Tamás Pincéje – Szekszárdi Kadarka 2011
Kadarka, amely Nagy Bödőről, Szekszárd keleti részéből származik. A bakművelésű ültetvény kora nyolcvan-száz év. A fermentáció nagy fakádban, nyílt erjesztéssel zajlott, ezt követően került nagy ászokhordóba a bor az érleléshez. A 2013. szeptemberi letöltést követően palackban érett a kadarka, amely kiemelten fontos szőlőfajtának számít a Szekszárdi borvidéken.

Takler Pince – Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2012
E kékfrankos alapanyaga főként idősebb tőkékről származik, amelyeknek a Görögszó-, a Szenta-völgy-, a Gurovica-, a Strázsahegy- és a Decsi-hegy-dűlők adnak otthont. A szigorúan válogatott termésből tizennégy hónapig tartó, ötszáz literes, új magyar tölgyfahordóban zajló érlelést követően született meg ez a komoly kékfrankos.

Gere Attila Pincészete – Kopar 2011
A pincészet ikonikus házasítása Villány és egész Magyarország egyik legismertebb bormárkája. A 2011-es évjárat 50% cabernet franc-ra épül, amelyet 40% merlot és 10% cabernet sauvignon egészít ki. A vörös házasítás érlelése 16 hónapig tartott, 60%-ban új barrique-ban és 40%-ban nagy ászokhordóban.

Disznókő – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006
A 2006-os évjárat szerte az országban kiemelkedőnek számított. Örülünk annak, hogy ilyen időtávból is bemutathatjuk olyan minőségében, amelyre csak a tokaji aszú képes. A Disznókő Szőlőbirtok gyönyörű indián nyárról és napsütéses őszről számol be, amely lehetővé tette számukra a kifogástalan aszúszemek begyűjtését.

További információk: www.borbal.hu
https://www.facebook.com/magyarborokbalja
A Gál Tibor Emlékdíj szavazás itt érhető el: https://www.facebook.com/magyarborokbalja/app_779678815446235

(X)

  • Megosztom