Tiltakoznak a kábelszolgáltatók

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) küldött levélben jelezte az RTL Klub és a TV2 terjesztési díja miatti kifogásait a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség – írja a Világgazdaság. A szervezet szakértői szerint diszkriminatívak a közelmúltban nyilvánosságra hozott új Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF).

 

A szövetség szakértőinek álláspontja szerint a műsordíj érvényesítésének körülményeiről szóló általános szerződési feltételek (ászf) diszkriminatívak, mivel sértik a hírközlési területen általánosan elvárt versenysemlegességet, továbbá nem felelnek meg számos törvényi és más jogszabályi előírásnak, és nem utolsósorban nincsenek tekintettel a fogyasztók jogos érdekeire sem – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kéry Ferenc, a kábelszolgáltatók szervezetének elnöke. Ezért úgy döntöttek, hogy törvényességi felülvizsgálati eljárást kezdeményeznek az NMHH-nál a két csatorna honlapján közzétett ászf-fel kapcsolatban.

 

A TV2 Média Csoport és a Magyar RTL 2016. május 31-én tette közzé 2016. július 1-jei hatálybalépéssel az új általános szerződési feltételeiket, amelyek tartalmazzák a tervezett terjesztési díjakat. A televíziók egyenként havonta, előfizetőkként nettó 290, illetve 294 forintot kérnek a kábeles műsorterjesztőktől, ellenkező esetben elérhetetlenné teszik számukra az adásaikat. Tehát az alapszolgáltatásra előfizetőnként számított akár bruttó 740 forintos havi költség emelkedés súlyosan sértené a fogyasztói érdekeket, diszkriminatívak még akkor is, ha a csatornák késznek mutatkoznak azokat – különféle kedvezményekkel – csökkenteni.

 

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség szerint a tévénézőkre nem terhelhetők olyan magas díjak, amilyeneket a TV2 és az M-RTL be akar vezetni. A hatályos jogszabályok szerint a műsordíjnak és a műsorok terjesztésére vonatkozó szerződési feltételeknek mindenekelőtt észszerűeknek és tisztességesnek kell lenniük.

  • Megosztom