Simicskáék: egy lépéssel közelebb a TV2-höz

Újdonság a nyilvános cégadatokban: megjelent Fonyó Károlynak és cégének a neve a TV2 Media Group Holdings Kft.-nél. Amennyiben hatályba lép a módosítás, akkor október 15-től az üzletember a televízió vagyonkezelőjének az ügyvezető-tulajdonosa. A TV2 szerint ez csak formalitás.

Érdekes változások történtek a TV2 Media Group Holdings Kft. cégadataiban. A cégvezetők esetében Simon Zsolt és Yvonne Dederick neve mellett a „törlés alatt” megjegyzés szerepel. Ezzel párhuzamosan feltűnt Fonyó Károly vezető tisztségviselő a „bejegyzés alatt” megjegyzéssel. A társaság tulajdonosainál Simon és Dederick kapcsán szintén a „törlés alatt” kiegészítés szerepel. A Fonyó érdekeltségébe tartozó Megapolis Media Zrt. pedig bejegyzés alatt áll.

Fonyó cége két évvel ezelőtt, 2013. december 23-án kötött opciós szerződést a Simon-Dederick párossal még a TV2 Media Group Holdings Kft. jogelődjeire vonatkozóan. Ez a cég a tulajdonosa a csatornát ténylegesen működtető TV2 Média Csoport Kft.-nek. Miután Simonék október 15-én bejelentették, hogy Andy Vajna egyik cégének értékesítik a TV2 Média Csoport Kft.-t, felbukkant Fonyó, mondván, hogy ő időközben érvényesítette a vételi opcióját.

Fonyóék már akkor kérték a cégbíróságtól ennek az átvezetését, s éppen a napokban írt arról a Népszabadság, hogy hétfőn megismételték ezt a kérést. A Simicska Lajos bizalmasának számító üzletember érvelése szerint a cégre jelzálogot bejegyeztető ProSiebenSat.1 Media AG-tól nem kell ehhez hozzájárulást beszerezniük (ezt kérte korábban tőle a cégbíróság), ezt ugyanis nem akarják töröltetni, hanem átvennék.

tv2fonyo

 

Miért lehet ez lényeges?
Amennyiben Fonyó jogerősen birtokon belül kerül a TV2 Media Group Holdings Kft.-nél az érdekes helyzetet teremthet. A bejegyzés alatt álló cégbírósági adatokban ugyanis október 15-e szerepel. Hivatalosan Simonék ezen a napon passzolták el a televíziót működtető céget Vajnának. Azonban ezt a megállapodást utólag Fonyó jó eséllyel megtámadhatja, hiszen aznap már ő volt az aláírásra jogosult cégvezető.

Nyilván ehhez meg kell várni, hogy tényleg törlik-e Simonékat és valóban bejegyzik-e Fonyót és cégét, viszont a cégadatok szerint ehhez most egy lépéssel közelebb kerül Simicska bizalmasa.

 

A TV2 közleményben reagált: “A sajtóban ma megjelent információk egy két hónappal ezelőtti, mindenki által hozzáférhető bejegyzésre utalnak, tehát nincs ügy. Az ilyen jellegű cégeljárásban ez egy formalitás, valamennyi kérelmet a Cégbíróságnak regisztrálnia kell, jelentőséggel nem bír. A céget továbbra is Yvonne Dederick és Simon Zsolt képviseli és tulajdonolja, valamint hivatalos közleményeiben tájékoztatja a nyilvánosságot és a sajtó munkatársait a tranzakcióhoz kapcsolódó publikus információkról.”

  • Megosztom