Rekordteljesítmény a valóságshow-ban

Rendkívül feszített tempóban, alig 11 nap alatt installálta a HD minőségben dolgozó, 45 robotkamerát is tartalmazó teljes műszaki eszközparkot az Éden Hotel számára Costa Ricán az Arizona MPS Kft. A szűkre szabott határidő betartásához nem csupán felkészült és jól összeszokott műszaki stábra, de a Közép Amerikában gyakran előforduló váratlan helyzetek miatt jó megoldóképességre is szükség volt.

 

Magyarországon történetének talán legnagyobb, de bizonyosan a leggyorsabban kivitelezett tengeren túli reality show-ja valósult meg Costa Ricán. Nem csupán a távoli kontinens eltérő szabályaival, szokatlan időjárásával és infrastrukturális hiányaival kell megküzdeni, de számos műszaki kihívás is adódott: az Éden Hotel reality show a korábbiakhoz képest közel kétszer nagyobb területen játszódott. A terület méretére jellemző, hogy bár a vezeték nélküli mikrofonok legerősebbje dolgozott a Magyarországon engedélyezettnél ötször nagyobb, (de Costa Ricában engedélyezett), 250 mW teljesítménnyel, összesen mégis annyi kábelezésre volt szükség, hogy csaknem keresztülérte volna a dél-amerikai országot. A 70 napon keresztül napi 24 órán át tartó forgatás során párhuzamosan 4 csatornán kellett két különálló, összesen 400 Terabyte kapacitású tárolóra rögzíteni a történéseket, az összesen rögzített anyag mennyisége 6720 órára rúg.

 

A biztonság és költséghatékonyság érdekében file alapú rögzítő rendszert használt a produkció, amely az Arizona MPS által fejlesztett megoldáson alapszik, így a piacon megtalálható hasonló eszközökhöz képest sokkal kevesebbe kerül.

„Egy ilyen projektnél meghatározó, hogy mennyiből sikerül megteremteni a műsor technikai hátterét, és ebben nagyon fontos előny, hogy ne márkákhoz ragaszkodjon az ember, hanem a komplex feladatmegoldást tekintse célnak. Így a beruházás minden egyes fillérjét a leghatékonyabb módon lehet elkölteni, függetlenül attól, hogy egy kis falusi stúdióról, vagy egy ilyen nagy volumenű projektről van szó” – fogalmazott Richan Kornél, az Arizona MPS műszaki igazgatója.

 

A feladatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy az egzotikus, Csendes-óceánra néző domboldalon fekvő, gyönyörű helyszíneket felvonultató villakomplexum lenyűgöző látványvilágát élethűen jelenítik meg a magyar nézők számára, ugyanakkor a háttérben működő komplex technikai rendszernek csupán néhány eleme észrevehető a műsorban.

 

Az Éden Hotel február 23-tól látható a TV2 műsorán.

  • Megosztom