Rég látott lendület a gazdaságban

Az idén közel 4 százalékkal nőhet a globális gazdaság vásárlóerő-paritáson (PPP) a PwC előrejelzése szerint, ez 2011 óta a leggyorsabb ütemű fejlődés lehet. A jelentés összeállítói szerint a gazdasági növekedés széleskörű lesz, és nem csupán néhány ország teljesítménye áll a bővülés mögött.

A globális gazdaság fő hajtóerői az Egyesült Államok, Ázsia fejlődő államai és az euróövezet lesz, amelyek az idei évre becsült GDP-növekedés 70 százalékát adják majd – írja az MTI a PwC tanulmánya alapján.

A PwC azzal számol, hogy idén az euróövezet gazdasági teljesítménye 2 százalékot meghaladó ütemben nő. Ezen belül az eurózóna úgymond periférikus országainak a GDP-je nagyobb mértékben, 2,5 százalékkal emelkedik. A periférikus országok közül a legnagyobb ütemben, 3,5 százalékkal Írország GDP-je nőhet idén a várakozások szerint.

A jelentés készítői szerint Nagy-Britannia gazdasági növekedése idén csupán 1,4 százalék lesz a Brexit miatt. Kína GDP-je az idén 6-7 százalékkal nő a PwC várakozása szerint.

Az idei évre szóló előrejelzés arra is kitér, hogy a hét legfejlettebb ipari országban a munkanélküliség 40 éves mélypontra, 5 százalék alá süllyedhet.

  • Megosztom