Raiffeisen Bank beszáll a borpiacra?

Tíz sikertelen értékesítési pályázat után elkelt a felszámolás alatt álló Integrált Borgazdasági Zrt., az egri borászat egykori zászlóshajójaként számon tartott Egervin.

 

A társaság vagyonát a cég egyik korábbi hitelezője, a Raiffeisen Bank Zrt. vásárolta meg egy leányvállalatán keresztül, a 2009 áprilisában elindult felszámolási eljárás keretében ez volt a 11. kiírás a cég vagyonára.

A teljes feldolgozókapacitást, a 4,5 kilométernyi pincerendszert és a 200 ezer palacknyi muzeális borkészletet nettó egymillió forintért árulta a felszámolással megbízott Ratis Kft.

Murányi Ákos, a Raiffeisen PR-menedzsere közlése szerint a bank egy leányvállalata útján azért vette meg az Egervin eszközeit, mert senki nem volt, aki a bank által reálisnak tartott árhozképest akár csak megközelítő ajánlatot is tett volna az eszközök egészére.

Ugyanakkor elvetik a gépek, berendezések és ingatlanok darabonkénti értékesítését, ugyanis a bank álláspontja szerint csak a termelőeszközök egybetartásával marad esély a borászat újraindítására. A bank ugyan hosszabb távon nem kívánja birtokolni az üzemet, ám felelős tulajdonosként meg fogja vizsgálni, hogy miként lehet veszteség nélkül üzemeltetni.

Ha a vizsgálati eredmények egyértelműen kedvezők, akkor újra termelni fog az üzem; ezzel együtt a Raiffeisen Bank egyértelmű célja, hogy néhány éven belül megfelelő, az egykori hírnévhez méltó szakmai befektető vegye meg a céget. A felszámolás megindításakor az Integrált Borgazdasági Zrt., a követelések szerint 2,2 milliárd forinttal tartozott a hitelezőknek – tudta meg a tozsdeforum.hu.

 

  • Megosztom