Összejöhet a 85 milliárd dolláros üzlet

Rendkívül fontos döntést hozott Richard Leon washingtoni kerületi bíró tegnap, zöld lámpát adott ugyanis az AT&T – Time Warner felvásárláshoz. Az ügylet megvalósulása jelentős változásokat hozhat az amerikai médiaszektorban.

Már a múlt év végén le kellett volna zárnia a Time Warner felvásárlását az egyik legnagyobb amerikai távközlési vállalatnak, az AT&T-nek, azonban az amerikai Igazságügyi Minisztérium versenyjogi okok miatt blokkolja az ügyletet. A felek bíróságra mentek, és most azt a döntést hozta Richard Leon bíró, hogy mehet az üzlet.

Ez azt jelenti, hogy a Warner Bros. filmstúdió mellett többek között a CNN és az HBO is tulajdonost válthat. Persze könnyen előfordulhat, hogy tovább húzódik majd a 85 milliárd dolláros ügylet, ugyanis a bírósági döntés ellen még fellebbezhet az amerikai Igazságügyi Minisztérium.

Amennyiben viszont ténylegesen megvalósul a tranzakció, az várhatóan komoly konszolidációs hullámot indít majd el az Egyesült Államokban. A tradicionális média cégek számára ugyanis óriási kihívást jelentenek a digitális vállalkozások, mint a Facebook, az Amazon, a YouTube, vagy éppen a Netflix, melynek tőzsdei értéke a közelmúltban a Disney-ét is felülmúlta. Éppen ezért sok menedzsmentnél a további felvásárlásokban láthatják a kiutat.

A mostani döntés új fejezetet nyithat a 21st Century Fox ügyében is, a cég jelentős portfólióelemeire korábban bejelentkező, 52,4 milliárd dolláros ajánlatot tevő Disney ugyanis egy kemény ellenféllel találhatja szembe magát, mivel a Comcast, a legnagyobb amerikai kábelszolgáltató is érdeklődik a cég iránt. A The New York Times beszámolója szerint elképzelhető, hogy már szerdán megérkezik a Comcast ajánlata.

  • Megosztom