Összefogtak a dizájnerek és a művészek

 

Május 7-én dizájn vásárral egybekötött aukcióra hívnak mindenkit a Design Aid szervezői, hogy az Igazgyöngy Alapítvány berettyóújfalui tevékenysége folytatódhasson.

 

 

A BudaCash botrány nem csupán számos magánembert érintett, hanem az L. Ritók Nóra által vezetett, hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával és intergrációjával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány munkáját is ellehetetlenítette. Az Andrássy úti MAGNET Közösségi Házba május 7-re összehívott Design Aid árverés és vásár elsőszámú célja, hogy a nehéz helyzetbe került Igazgyöngy Alapítványt megsegítse. Az árverésen magyar tervezők és rehabilitációs műhelyek munkáira lehet licitálni. Az árverés előtt Szentpéteri Márton eszmetörténész és dizájn-teoretikus mond köszöntőt. A résztvevő 50 műhely és tervező között, megtaláljuk Rutkai Borit, a Romani Designt, Tarr Hajnalkát, az autisták által tervezett kendő-projekt megalkotóját, és Horányi Juli jelmez- és díszlettervezőt. A felajánlott tárgyak között van két táska is, amelyeket az Igazgyöngy Alapítványban alkotó gyerekek terveztek, és az anyukájuk hímzett ki gobelin hímzéssel. Az esemény főszervezője, Szabó Eszter Ágnes képzőművész, a Nagymamám Zalai Imréné találkozása David Bowieval című falvédő alkotója, célja, hogy minél többen látogassák meg a dizájn vásárt és licitáljanak, így segítve az Igazgyöngy Alapítvány helyzetének stabilizálódását, hogy a Berettyóújfalu térségében élő gyerekek továbbra is esélyt kaphassanak.

 

“Gyakran a társadalom legelesetebb tagjaira figyelnek a döntéshozók a legkevésbé. Nem akarok vészharangokat kongatni, de nagy a baj. Azért tartom fontosnak, a Design Aidhez hasonló civil kezdeményezéseket, mert a mélyszegénységben élő gyerekeknek nincs más esélye mint tanulni, és mi ezért dolgozunk nap mint nap.” – nyilatkozta L. Ritók Nóra a május 7-i árverésről.

 

A Design Aid szervezői felhívást intéztek művészkörükhöz, hogy ajánljanak fel egy-egy tárgyat az aukcióra, akik közül 50-en vállalkoztak arra, hogy tárgyaikat elárverezzék. A felajánlott tárgyak mindegyike egyedi darab, amelyekről néhány fotó itt látható. A Design Aid május 7-i aukcióján mindenki önkéntesként és pro bono dolgozik, felajánlásokat tesz, és minden befolyó összeg az Igazgyöngy Alapítványt segíti.

 

A Design Aid egy rendszeres program. Koncepciója az, hogy az olyan rehabilitációs művészeti műhelyek mint az Igazgyöngy Alapítvány, professzionális tervezőkkel együttműködve, piacképes dizájn tárgyakkal együtt jelenjenek meg, és így nagyobb keresletre tarthassanak számot. Ezzel a megközelítéssel a műhelyek nem adományt kérnek, hanem piaci-alapú, fenntartható működési modellt tudnak kialakítani. Egyre több olyan műhely működik, ahol olyan tárgyak létrehozása a cél, amelyek kiállják a legmagasabb dizájn-igények próbáját is, és ahol ezeket az igényeket figyelembe véve történik a tervezés és gyártás. A Design Aid, az Art Aid hálózat tagjaként, ebben a folyamatban kíván segíteni vásárok szervezésével és a tárgyak bemutatásával, és ebből a kezdeményezésből szerveződött a Design Aid Igazgyöngy esemény, amely egy igazi esti, városi program lesz.

 

“Sok kezdeményezés, terápiás és rehabilitációs intézmény, alapítvány, csoport nélkülöz akkor is, ha nem dől be egy bank. A hirtelen összeomlás csak láthatóvá tette ezt a problémát. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem egyszeri segítségre van szükség, hanem a folyamatos “dizájn-gondolkodás”-ra. Fontos, hogy valós igényekre szabott tervezési folyamatok induljanak el, a piacképes termékek előállításán keresztül segítve az egyes alapítványok és csoportok életben maradását, fejlődését, épülését és társadalmi integrációját. Mi abban tudunk és szeretnénk segíteni, hogy ezek a termékek megtalálják a csatornákat a készítők és vásárlók között, hogy láthatóvá és ismertté váljanak.” – nyilatkozták a Design Aid szervezői.

 

A dizájn vásár május 7-én 16:00 órakor kezdődik MAGNET Közösségi Házban, ezt követi az aukció 18:00 órakor.


Címke:

  • Megosztom