Növekedéssel zárta az évet a Duna House

A Duna House Group kimagasló növekedéssel zárta 2019. utolsó negyedévét, tisztított core üzemi eredménye 67 százalékkal bővült. A növekedés meghatározóan Lengyelországból és Csehországból származott, míg Magyarországon az LTP bevételek kiesése és a gyengébb ingatlanpiac következtében enyhe csökkenés volt jellemző. A cégcsoport negyedéves konszolidált árbevétele meghaladta a 2,0 milliárd Ft-ot (+6% év/év), EBITDA-ja a 463 millió Ft-ot (+20% év/év), tisztított core üzemi eredménye a 344 millió Ft-ot (+67% év/év), adózott eredménye pedig a 265 millió Ft-ot (+10% év/év).

A 2019-as év egészében a core növekedés és a Gold Finance akvizíciójának következtében az év során nem jelentkező ingatlanfejlesztési és a kieső LTP bevételek mellett is tartani tudta a közel 8 milliárd Ft-os konszolidált éves árbevétel szintet (-1% év/év), ugyanakkor az EBITDA 1,6 milliárd forintra (-27% év/év), adózott eredménye pedig 1,0 milliárd Ft-ra (-40% év/év) mérséklődött a kieső bevételek magasabb eredmény-tartalma miatt. Jelentősen nőtt viszont a Cégcsoport recurring tevékenységeinek eredményét megtestesítő tisztított core üzemi eredmény, 1,2 milliárd Ft-ra (+34%).

Az Igazgatóság várhatóan összesen 450 millió Ft törzsrészvényekre járó osztalékkifizetést (részvényenként 130 forint) fog javasolni a Társaság közgyűlésének a Csoport osztalékfizetési politikájában meghatározott szint alapján (korrigált adózott nyereség 47%-a).

A Cégcsoport a MyCity ingatlanfejlesztési üzletág nélkül meghatározott 1,1-1,4 milliárd Ft-os sávjának alsó harmadában teljesítette az évet, a core tevékenységek teljesítménye a magyar ingatlanpiac évközi visszaesése következtében maradt el némileg a menedzsment várakozásaitól. A folyamatban lévő ingatlanfejlesztések az iparágat általánosan érintő kapacitáshiány következtében a 2020-as évre tolódtak, azokból a Cégcsoport nem realizált jelentős profitot 2019 során.

  • Megosztom