Női erő a tudományban

Még több lány tanulhat tovább tudományos területen az első “+tervezem – Okosjövő lányoknak” projektnek köszönhetően, melynek célja, hogy szembeszálljon az előítéletekkel, és új perspektívákkal gazdagítsa a fiatal lányok pályaválasztásról való gondolkodását. A program mögött a legnagyobb hazai cégek sorakoztak fel, mint az Alcoa, az IBM és a Grundfos.

 

A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) és az AAUW (American Association of University Women) szervezésében, az Alcoa Alapítvány támogatásával indult útjára a “+tervezem – Okosjövő lányoknak” kezdeményezés, ami a 12-16 évesek karriertervezésében nyújt segítséget. A programot megalapozó kutatások szerint ebben a korban kezdenek el kialakulni a pályaválasztási preferenciák.

 

A program célja, hogy megmutassa lányoknak, hogy a tudományos érdeklődés nem “fiúdolog”, a nők a tudományos területeken kiváló sikereket érnek és érhetnek el. Az idei év helyszíne Székesfehérvár, az együttműködő vállalatok között van az Alcoa, a Grundfos, a Videoton, az IBM, az Óbudai Egyetem, a Harman Becker és az Innoskart is.

 

“Érdeklődni az iránt lehet, amiről van információ, a mérnöki munkákkal kapcsolatban pedig kevés áll rendelkezésre, főleg a lányok felé – ezen segít a +tervezem program is. Fontosnak tartom, hogy a nők ne a férfias motívumokkal érvényesüljenek, legyen lehetőségük saját nézőpontjukkal színesíteni ezeket a szakmákat” – mondta el Szabó Eszter, az ALCOA HR vezetője.

 

A szervezők olyan helyi együttműködéseket segítenek elő, amelyeknek révén a jövőben helyi szinten is nőhet a tudomány és technológia területen továbbtanuló fiatal nők aránya. A helyi gazdaság is profitálhat a programból: e területeken sokszor munkaerőhiány tapasztalható, a nők hatékonyabb bevonásával azonban enyhíthető a probléma.

 

“A Nők a Tudományban Egyesület célja, hogy a fiatal lányoknak megmutassa: a tudomány és a technika világa is lehet izgalmas, vonzó és hasznos. Fontos, hogy ne rossz társadalmi beidegződések és sztereotípiák, hanem kézzelfogható tapasztalat alapján induljanak el a felsőoktatásba. Nagy öröm, hogy rögtön az első évben, az első helyszínen a város legnagyobb vállalatai álltak a projekt mögé, és a lányok körében is ilyen nagy a lelkesedés” – fogalmazott Szigeti Fanni, a NaTE ügyvezetője.

 

Idén száz lány kap lehetőséget arra, hogy egy-egy napot eltötsön helyi nagyvállalatoknál, belelátva az általuk kiválasztott cég és munkakör napi folyamataiba.

 

“Nagyon örülök, hogy részt vettem a programon. Megfogott a légkör, a gyár hangulata és a munkatársak kedvessége. Előtte kicsit tartottam a dologtól, de most már egyáltalán nem tűnik barátságtalannak ez a világ. Szeretem a fizikát, és most méginkább úgy gondolom, hogy műszaki pályára fogok menni” – osztotta meg élményeit Gréti, 15 éves székesfehérvári tanuló.

 

Annak sem kell aggódnia, aki most kimaradt, mert a cél az, hogy az együttműködések alapjait elindítva a következő években a városok önállóan vigyék tovább a programot.

 

A NaTE nemcsak a lányokat bíztatja, de közös gondolkodásra hívja a vállalati szereplőket, a helyi politikai döntéshozókat, az iskolavezetőket, pedagógusokat és szülőket is.

  • Megosztom