Nincs pénz a magyar dalokra?

Presser Gábor szorosabbra húzta a nadrágszíjat és alacsony költségvetésű Magyar Dal Napjával valósítja meg az álmait. A megszorítások azonban nem akadályozhatják meg, hogy idén is országszerte tíz városban harsogják majd a magyar pop, népdal és nóta valaha volt legerősebb refrénjeit.

Hetedik alkalommal, Budapest mellett országszerte kilenc városban rendezik meg a Magyar Dal Napját, amelyhez kapcsolódó programsorozaton körülbelül 200 magyar zenekar 2000 zenésze prezentálja majd tudását. „A Magyar Dal Napja nem vállalkozás, hanem egy álom” – mondta el az esemény keddi sajtótájékoztatóján az ötletgazda Presser Gábor hozzátéve, bár a kommunikációjukból úgy tűnhet a szervezőknek nem lehet okuk panaszra, a rendezvény még sohasem volt olyan mostoha financiális helyzetben, mint az idén. Presser szerint a Magyar Dal Napja nem nyereségorientált kezdeményezés, létrejötte minden évben a szponzoroktól, mecénásoktól és egyéb támogatóktól válik függővé, ez esetben rizikóssá.

Amíg 2009-ben 33 millió forintos támogatással számolhattunk, az idei keretünk alig érte el a 6 millió forintot – ecsetelte a helyzetet Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője elárulva, volt év mikor csak molinókra és óriásplakátokra költöttek annyit, mint a jelenlegi teljes büdzsé. Szabó elmondása szerint bár több állami forrásért is pályáztak, az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szerényebb támogatását leszámítva szinten senki sem volt hajlandó a pénztárca szintjén az ügyük mellé állni.

A szeptember 14-re eső Magyar Dal Napjának programja az idén lenyűgözőre sikeredett, a BKV nosztalgiajárműveire zenekarokat csempésző Dallamos Villamos menetrend szerinti járatai mellett, idén először tartják meg a Magyar Népdal Napját, amelynek házigazdájaként Martonvásár szervez népdalköröket, kórusfellépéseket és ünnepli a magyar nóta közelmúltbéli hungarikummá avatását a „Martoni ebédhez szól a nóta” déli tematikus cigányzenével.

A Magyar Dal fővárosának szerepét az idén Hévíz töltheti be, ahol a megtiszteltetést nem csak hegedű- és tárogatókiállítással, de Back II Black- és Beatrice-koncerttel ünnepelheti a nagyérdemű. A szeptember 12-én induló országos programsorozatnak Budapest mellett többek között Hévíz, Martonvásár, Békéscsaba, Szombathely, Szentendre, Boldog, Zsira, Hajdúnánás, Eger ad otthont – írta a hvg.hu.

  • Megosztom