Népszava főszerkesztő: nem kell neki a díj

Németh Péter úgy döntött, hogy visszaadja a Táncsics-díját. A főszerkesztőt a nyíltan rasszista megnyilvánulásairól ismert és a vörösiszap-katasztrófa mögött titkos NATO-bombázást sejtő Szaniszló Ferenc állami kitüntetése háborította fel.

A Népszava főszerkesztője szerint számára az elfogadhatatlan, hogy olyan valakivel legyen egy sorban, akinek szinte egyetlen gondolatával sem tud egyetérteni. „Természetesen nem a nézetkülönbségekről van szó, hanem azokról a taszító eszmékről, amelyeket folyamatosan hirdet a műsoraiban. Ezt a nehéz döntést azért hoztam meg, mert semmilyen módon nem akarok azonos lapon szerepelni egy ilyen emberrel. Számomra eddig büszkeség volt, hogy Táncsics-díjas vagyok, de ez mostantól sajnos vállalhatatlan” – olvasható Németh Péter közleményében.

„A díjazottakról a mindenkori művelődési (kulturális) miniszter határoz, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének véleményét figyelembe véve ” – olvasható a Táncsics-díjról szóló, az idei díjazottakkal már frissített Wikipédia-szócikkben. Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke az eMasának elmondta: „a MÚOSZ-nak semmi köze Szaniszló Ferenc jelöléséhez. A mi jelöltünk az idén a kuratóriumba Domány András, a Magyar Rádió korábbi parlamenti tudósítója, tavaly Táncsics-díjjal elismert kollégánk volt, a díjra pedig Farkas Zoltánt, a HVG munkatársát jelöltük. Egyik jelöltünket se fogadta el a minisztérium.”

A Szaniszló Ferenc által vezetett Világ-panoráma ellen tavaly a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda bejelentést tett az NMHH-nál, mert meglátásuk szerint az Echo Tv-ben Szaniszló Ferenc műsorvezető olyan nyílt, rasszista kijelentésekkel és fordulatokkal élt, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy fokozzák a roma nézőkben a kirekesztettség és megalázottság érzését.

Konkrétan ingyenélő emberszabású majmoknak nevezte a a műsorvezető a cigányokat, amiért az NMHH bírsággal sújtotta a tévécsatornát. Szaniszló tavaly szeptemberben pedig azt állította, hogy a vörösiszap-katasztrófát az IMF okozta, akik NATO-gépekkel bombáztatták a MAL tározóját.

  • Megosztom