Nem tudni, ki lesz a Népszabadság főszerkesztője

Továbbra sem lehet tudni, ki lesz a Népszabadság új főszerkesztője. A lapot kiadó társaság közgyűlése júniusban dönt a szerkesztőség első személyéről. Több más változás is lesz a legnagyobb példányszámú politikai napilapnál.

Az mmonline értesülése szerint júniusban dönt a Népszabadság főszerkesztőjének személyéről a lapot kiadó Népszabadság Zrt. közgyűlése. Hogy ki lesz a szerkesztőség vezetője, azt egyelőre nehéz lenne megmondani. Csak annyi biztos, hogy a szerkesztőség elveszítette azt a jogát, hogy ők jelöljék a főszerkesztőt. A kiadó alapszabálya szerint ugyanis, ha a társaság 3 éven keresztül veszteséges, akkor a szerkesztőséget ez a jog nem illeti meg.

Úgy tudjuk, sokféle forgatókönyv lehetséges, és hogy a következő hetekben dől majd el, ki lehet az esélyes jelölt. Azt sem lehet kizárni teljesen, hogy átmenetileg a jelenlegi főszerkesztő, Vörös T. Károly marad a szerkesztőség élén. A szakember egyébként 2004-től irányítja a lap szakmai munkáját.

A főszerkesztő-választást követően számos más változás is lehet a kiadónál: a nyár végén az igazgatósági tagok és a felügyelőbizottság tagjainak mandátuma is lejár. Arról már nem is beszélve, hogy miután kiderült, hogy – a Médiatanács elutasító döntése miatt – nem lesz Axel–Ringier fúzió, a többségi tulajdonos svájci Ringier AG-nak nyilvánvalóan át kell gondolnia, hogy mik a szándékai a Népszabadsággal. Korábban ugyanis úgy tűnt, ez lehet a fúzió záloga. Azóta kiderült, hogy a fúzió nem a Népszabadságon múlt, így viszont felvetődik a kérdés: folytatódnak-e a már megkezdett modernizációs lépések a Népszabadságon és kiadóján belül.

A Ringier AG jelenleg 70,4 százalékban tulajdonosa a Népszabadság Zrt.-nek, a Szabad Sajtó Alapítvány 27,5 százalékkal, a fennmaradó hányaddal pedig a szerkesztőségi tagok rendelkeznek.

A Népszabadság nemrég jelentősen megújult. Mind tartalmában mind lay-outjában sokat változott a napilap. Minderre szükség is van, hiszen az elmúlt évek negatív tendenciái a lap értékesítésén, olvasószámán és szerkesztőségi létszámán is megmutatkoztak: 2011 első negyedévében 65 ezret adtak el belőle átlagosan naponta, három évvel ezelőtt még 116 fogyott belőle. Nem véletlen, hogy ezzel párhuzamosan csökkent a kiadó bevétele is. A 2008-ban még 6,6 milliárdos árbevételű cég 2009-ben 5,3 milliárd forint árbevételt ért el, miközben a kiadó vesztesége növekedett. Mindezek ellenére a Népszabadság még mindig a legnagyobb példányszámú és árbevételű politikai napilap Magyarországon.

  • Megosztom