Nem titkolózhat az MTVA

A Marketing & Média egy éve vár közérdekű adatokat az MTVA-tól, most egy hasonló ügyben első fokon pert vesztettek Böröcz Istvánék.

Csütörtöki elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék helyt adott az Átlátszó.hu keresetének az MTVA műsorszerződéseinek megismerésére indított közérdekű adatigényléses perben. A weboldal a Maradj Talpon, a Magyarország Szeretlek!, A dal – Eurovíziós Dalfesztivál, a Fábry és az On the Spot című műsorok előállítására, illetőleg a közvetítési jog megszerzésére vonatkozó szerződésekről szólt.

Az MTVA az adatigénylést formanyomtatvány-szerű levelében üzleti titokra hivatkozva elutasította. A bíróságon már arra is hivatkoztak, hogy vállalkozási tevékenységük miatt nem kell közérdekű adatokat kiadniuk, és a szerződésekben szellemi alkotások vannak.

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete viszont kimondja, hogy a közpénzzel gazdálkodó szervezetek a közérdekű adatok kiadására kötelesek, és az MTVA nem bizonyította, hogy a szerződésben olyan elemek vannak, amelyek az üzleti érdekek szempontjából aránytalan sérelmet okoznának.

Előlünk is titkolják
A Marketing & Média hasonló ügyben éppen egy évvel ezelőtt, február elsején fordult közérdekű adatigényléssel az MTVA-hoz. Mi a Dal, a DTK, a Fábry, a Gesztroangyal, a Magyarország, szeretlek, a Maradj talpon, a Mága-show gyártási költése iránt érdeklődtünk. Ezen felül szerettük volna megtudni, hogy  2012-es labdarúgó Európa-bajnokság, a tavalyi nyári olimpiai játékok és a Formula-1-es versenysorozat közvetítése milyen költségekkel jár.

A köztévé nem válaszolt a közérdekű adatigénylésünkre a törvény által előírt határidőn belül. Később küldtek egy levelet, amiben azt írták, hogy az adatokat folyamatosan töltik fel a honlapjukra, várjunk türelemmel.

Ezután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk, ahol nekünk adtak igazat és felszólították az MTVA-t az adatok kiadására, amit megtagadtak.

Részlet a NAIH vizsgálatából:
„Cserháti Ágnes kommunikációs igazgatóhelyettes válaszlevelében előadta, hogy a
közérdekű adatigénylést első alkalommal azért nem teljesítették, mert „félrevezető volt a hangneme”, második alkalommal pedig először elmulasztották a határidő hosszabbításra vonatkozó értesítést, majd az adatigénylést végül ez alkalommal sem teljesítették, mert arra következtettek, hogy Ön „egyéb forrásból, korábban megjelent hírekből, illetőleg az MTVA honlapjáról hozzájutott a kiadni kért adatok java részéhez.” Válaszleveléhez elmulasztotta továbbá mellékelni az Önnek címzett, 2012. március 19. napján kelt válaszlevelüket.”

„Dr. Tóth István Zoltán kommunikációs igazgató arról tájékoztatta
a Hatóságot, hogy nem ért egyet a felhívásban foglaltakkal az Ön adatigénylésével kapcsolatosan. Előadta, hogy korábbi válaszlevelükben részletesen kifejtették az Ön adatigénylésével kapcsolatos előzményeket, kiemelve, hogy az Ön által kért adatok az MTVA honlapján és egyéb források útján is nyilvánosságra kerültek. Arról, hogy a kért adatok a honlapon megtalálhatók, ugyancsak tájékoztatták Önt 2012. március 19-én kelt levelünkben.”
A fentiekben biztosan nem helytálló Tóth István Zoltán érvelése, ugyanis nem hozták nyilvánosságra a honlapjukon a kért adatokat (egyébként azóta sem), tehát valótlanságot állított a Hatóságnak.

  • Megosztom