Nem lesz konkurense a Class-nak

Tovább javul a Kossuth Rádió vételminősége és gyakorlatilag országos lefedettségű lesz a Dankó Rádió a Médiatanács múlt heti döntéseinek köszönhetően. Mivel a most kiosztott frekvenciák egy részét korábban a Sláger Rádió, majd a NeoFM használta, az is valószínűsíthető, hogy nem lesz még egy országos kereskedelmi rádiós pályázat, így konkurens nélkül marad a Class FM.

A Médiatanács a közelmúltban felkérte az NMHH hivatalát, hogy vizsgálja meg a közszolgálati rádiócsatornák vételi körülményeit, és elemezze, hogy a rádiók adásaihoz mindenhol egyenlő eséllyel jutnak-e hozzá a hallgatók. A hivatal e témában született döntéselőkészítő dokumentumai rámutattak, hogy a közszolgálati Kossuth adó, az URH-frekvenciatartományban országosan jelenleg mindössze 45 százalékos területi lefedettséggel rendelkezik, és az ország lakosságának 74 százalékát éri el. Ez azt jelenti, hogy több százezer hallgató el van zárva annak a lehetőségétől, hogy a rádió műsorához hozzáférjen.

Közszolgálat még több helyen

A Médiatanács felkérte az NMHH hivatalát, hogy tegyen javaslatot arra, miként lehet javítani a közszolgálati adók vételminőségét, és növelni a rádió adásaihoz való egyenlő esélyű hozzáférés lehetőségét. Az előterjesztés alapján a Médiatanács felülvizsgálta a közszolgálati médiaszolgáltatások rendszerét, és döntött a közszolgálati rádióadók vételminőségének javításáról.

A közszolgálat rendelkezésére bocsátott új adóhálózat és a frekvenciacserék segítségével 2014. január 2. után a Kossuth és a Dankó Rádió adásai több hallgatóhoz juthatnak el. A közszolgálati adók műsorai nagyobb területen, jobb minőségben lesznek foghatóak, és az autós rádiózók számára is folyamatosan elérhetőek lesznek. A vételminőség-javítás mintegy 600 ezer új hallgató számára biztosítja a rádió adásaihoz való egyenlő esélyű hozzáférést – olvasható az NMHH oldalán.

Kampányol a közmédia

Az új adóhálózat és a frekvenciacserék kommunikációjára az MTVA kiemelt kampányt indít, hogy minél szélesebb körbe eljuttassa a frekvenciamódosulásokról szóló információt. A változásokról a www.mr1-kossuth.hu oldalon kaphatnak tájékoztatást az érdeklődök, valamint az MTVA Közönségszolgálatánál a 06 1 759 5050 telefonszámon 2013. december 19-től. Az NMHH is segíti a tájékoztatást, weboldalukon és közönségszolgálatuknál szintén találnak információkat a hallgatók, valamint egy keresőprogram segítségével pontos tájékoztatást kapnak a Kossuth Rádió frekvenciamódosulásairól.

Hátradőlhet a Class FM tulajdonosa

Mivel a kiosztott frekvenciák egy részét korábban a Sláger Rádió, majd a NeoFM használta, valószínűnek tűnik, hogy nem lesz a közeljövőben újabb kereskedelmi rádiós tender – írja összeállításában a radiosite.hu. Ez egyben azt is jelenti, hogy kereskedelmi rivális nélkül marad a Class FM.

A Médiatanács további döntéseket is hozott, így rögzítette a közszolgáltatási médiaszolgáltatások jegyzékében a közmédia új M3 csatornáját. A kábelszolgáltatóknál elérhető retrócsatorna a közmédia archívumából válogat a legnépszerűbb műsorok közül. A december 20-án induló M3 már az indulás napján csaknem másfél millió háztartásban lesz elérhető.

A testület döntése értelmében a közszolgálat egy új, csúcstechnológiás adásközvetítés tesztelését is megkezdheti az M4K nevű csatornán. A FULL HD képminőségnél is tökéletesebb képélményt biztosító kísérleti adás Budapest környékén a digitális földi műsorszóró platformon lesz elérhető. A tesztadásokhoz többek között a 2014-es labdarúgó világbajnokság közvetítése szolgáltathat minőségi tartalmat.

  • Megosztom