Nagyon bizakodóak a munkavállalók

Minden eddiginél magasabb, 71 pontos értéket ért el a munkavállalói bizalmi index szeptemberben, ami az előző év hasonló időszakához képest 1, az előző negyedévhez képest pedig 2 százalékpontos emelkedés – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián céggel közös szeptemberi munkaerőpiaci kutatásából.

Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy az újbóli elhelyezkedés megítélésével kapcsolatos optimizmus is meredeken emelkedett az elmúlt időszakban, a két évvel ezelőtti 41, illetve a tavalyi 50 után idén szeptemberben már 56 ponton állt.

A jelentésből kiderült, hogy a megkérdezettek körében 92 pontot mértek azzal kapcsolatban, hogy mennyire bíznak a jelenlegi munkahelyük fennmaradásában. Az elmúlt egy évben 90 és 93 pont között ingadozott ez az érték, míg a korábbi években nemcsak, hogy erősen ingadozott, de többször is 80 pont alá zuhant – írja beszámolójában az MTI.

A felmérés szerint a férfiak 79, a nők 74 százaléka érzi úgy, hogy állása több mint öt évig megmarad, illetve a férfiak 75 százaléka és a nők 72 százaléka látja biztosnak a saját pozícióját a jelenlegi munkahelyén. A legbizakodóbb korcsoportot a harmincas korosztály jelenti 75 ponttal, a 18-29 éveseknél 69 pontot, a 40-49 éves korosztálynál 71 pontot, míg az 50-59 éves korcsoportnál 69 pontot mutat a felmérés, a 60 felettieknél pedig 63 pontot regisztráltak.

Ugyanakkor új állás keresésével kapcsolatban a kor előrehaladtával csökken az optimizmus: a 18-29 és a 30-39 éves válaszadók 48-48 százaléka, a 40-49 évesek 38 százaléka, a 50-59 évesek 33 százaléka érzi úgy, hogy könnyen vagy nagyon könnyen találna magának új, a szakmai képzettségének megfelelő állást, amennyiben a jelenlegit elveszítené.

A legoptimistább munkavállalók továbbra is a fővárosban élnek, míg ott 75 pontot, addig a városban és a falvakban élőknél 70-70 pontot mértek.

A mérőszám azt fejezi ki, hogy egy 100 pontos skálán a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. A BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 1200 ember személyes megkérdezésén alapul és figyelembe veszi azt is, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne.

  • Megosztom