Megvannak az Aranykönyvek

Hegyi Barbara, Müller Péter, Molnár Ferenc, Szabó Magda és Frei Tamás művei kerültek ki győztesként a hazai alkotások közül a 2011-es Libri Aranykönyv szavazás eredményeként. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott ünnepélyes díjátadón a már hónapok óta tartó, több fordulós szavazásnak várt és váratlan eredményei is születtek.

Az elmúlt időszakban 567007 szavazat érkezett a 2011-es Aranykönyv versenyre. Az idén harmadik alkalommal megrendezett Libri Aranykönyv szavazáson a hazai és nemzetközi irodalom legnépszerűbb műveit keresték. Szépirodalom, szórakoztató irodalom, gasztronómia, ismeretterjesztés, gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriában indultak a jelöltek, akiket már kezdetekkor is a közönség jelölhetett a díjra, így gyakorlatilag bárki elindulhatott a szavazáson a győzelemért.

 

Az először TOP 50, majd TOP 10-re szűkített listán hatalmas harc folyt az első helyért, mind hazai, mind a külföldi alkotások között. Számos tipp érkezett a szavazás alatt, sokakat izgatott, vajon Frei Tamás képes-e duplázni idén, megtöri-e bárki a már hosszú évek óta a gasztro témában vezető Horváth Ilona diadalmenetét, vagy pedig idén helyet kapnak a fiatal feltörekvők? Az igenlő válasz ott lapult Hajós András műsorvezető és házigazda kezében, aki lelkesen mutatta be a 2011-es Aranykönyv szavazás győztes alkotásit és színpadra szólította nem csak a legsikeresebb alkotókat, hanem kiadóikat egyaránt, akik minden egyes győztes könyv előtt kisfilmekben beszéltek az adott kategóriák alkotásairól, történeteiről és a velük kapcsolatos gondolataikról.

 

Hajós András mellett a szavazás folyamán Ördög Nóra, Gubás Gabi, Vekerdy Tamás és Erőss Zsolt is azok közé tartoztak, akik arra buzdították az embereket a szavazás minden egyes fordulójában, hogy jelöljék meg kedvenceiket és ne féljenek hinni abban, hogy a mára már hihetetlen népszerűségnek örvendő közösségi oldalak és a televízió által gyártott könnyen emészthető sorozatok mellett azért valóban mindenki olvas. A buzdításnak meg lett az eredménye, hiszen rengeteg voks érkezett a szavazás folyamán. A győzteseket vastaps köszöntötte a díjkiosztón és a szervezők ezt a lelkesedést látva jó szívvel indulnak neki jövőre is az Aranykönyv szavazásnak, amikor már a 2012-es alkotásokra lehet majd szavazni.

 

Egy másik szavazás végeredménye is kihirdetésre került az est folyamán az Aranykönyv mellett, mely az Aranytanár nevet viselte. Ezen a szavazáson olyan magyar nyelv és irodalom tanárokat lehetett jelölni, akiknek nagy szerepe volt abban, hogy az irodalmat és az olvasást megszeretették diákjaikkal és sokat tettek azért, hogy tanulóik személyisége az irodalom segítségével fejlődhessen. 5 hónapon át 24 osztály között folyt a küzdelem, akik mind saját tanárukat tartották a legjobbnak, de végül csak egy nyertest hirdethettek, aki nem más, mint Szokoli Zsuzsanna, a Somogyi TISZK Baross Gábor Közép és Szakiskola magyar és irodalomtanára. Szokoli Zsuzsannát a 10.A osztálya nevezte be a versenyre a legnagyobb titokban és csak az utolsó pillanatban tudta meg, hogy jelölték az Aranytanár díjra, mely a lelke mélyéig meghatotta.

 

A 2011-es Aranykönyvek:

Gasztronómia kategória hazai és külföldi nyertese:

Hegyi Barbara: Abraka Babra – Park Könyvkiadó

Jamie Oliver: Jamie belevág… – Park Könyvkiadó

 

Gyermek és ifjúsági Irodalom kategória hazai és külföldi nyertese:

Magyar népmesék – Kossuth Kiadó Zrt.

Grimm testvérek: Aranyhaj – Manó könyvek kiadó

 

Ismeretterjesztő kategória hazai és külföldi nyertese:

Müller Péter: Szeretetről, Szerelemről, Szeretkezésről – Alexandra Kiadó

Jan Stradling: A Történelem Rettegett Asszonyai – General Press Kiadó

 

Klasszikus kategória hazai és külföldi nyertese:

Molnár Ferenc: A Pál Utcai Fiúk – Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt.

Antoine De Saint-Exupéry: A Kis Herceg – Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt.

 

Szépirodalom kategória hazai és külföldi nyertese:

Szabó Magda: Liber Mortis – Európa Könyvkiadó Kft.

Mark Logue: A Király Beszéde – Gabo Könyvkiadó

 

Szórakoztató irodalom hazai és külföldi nyertese:

Frei Tamás: A bankár – Ulpius ház könyvkiadó kft

Suzanne Collins: A Kiválasztott – Agave Könyvek Kiadó Kft.

 

  • Megosztom