Megszólalt Zuckerberg: új idők jönnek a Facebookon

Napok óta tartja izgalomban a világot a Cambridge Analytica adathasználata kapcsán kirobbant botrány, ami nagyon komoly károkat okozott eddig a Facebooknak is. A közösségi oldal 50 millió felhasználójának adataival élhettek vissza az ügyben, a kérdés kapcsán végre Mark Zuckerberg is megszólalt, aki részletes vizsgálatot és több intézkedést is megígért.

Nem volt előre látható, mélységesen sajnálja, mindent megtesznek a helyzet tisztázására és annak érdekében, hogy többször hasonló ne fordulhasson elő – többek között ezeket nyilatkozta a Cambridge Analytica botrány kapcsán Mark Zuckerberg több amerikai médiumnak több napos hallgatás után. A Facebook alapítója és vezérigazgatója a közösségi oldalon tett közzé egy hosszú posztot, amelyben egyrészt részletes vizsgálatot ígért, másrészt felsorolta azt is, hogy milyen intézkedéseket tettek eddig a biztonság növelése érdekében.

A bejegyzés legfontosabb része azonban az volt, amiben három konkrét intézkedést ígért, amelyek megakadályozhatják, hogy a jövőben hasonló eset történhessen. A Cambridge Analytice nevű cég Donald Trump kampányához használhatta egy alkalmazáson keresztül több mint 50 millió facebookos adatait engedély nélkül.

A három bejelentett intézkedés közül az első, hogy megvizsgálnak minden alkalmazást, ami nagy mennyiségű információhoz fér hozzá a felhasználókról és auditálják az összes appot, ami gyanús tevékenységet végezt. Minden fejlesztőt kitiltanak a Facebookról, ami nem járul hozzá az ellenőrzéshez, és azokat is akik nem megfelelően használták a facebookosok adatait.

A második lépésként tovább szigorítják, hogy milyen adatokhoz férhetnek hozzá a fejlesztők. A Zuckerberg által említett példa szerint azok az alkalmazások, amelyeket három hónapnál hosszabb ideig nem használtak, nem férhetnek majd hozzá az ügyféladatokhoz.

A harmadik intézkedés lényege, hogy pontosan tudják a felhasználók, hogy az egyes appok milyen adataikhoz férnek hozzá. A jövő hónapban ennek érdekében egy új eszközt mutatnak majd be.

  • Megosztom