Megmentik a patinás magyar céget?

Soron kívüli kormányzati intézkedések várhatók a Gyulai Húskombinát megmentésére, az üzem helyzetének rendezésére elkészült egy előterjesztés, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a december 5-i kormányülésre terjeszt be. Ezt Budai Gyula közölte az érintettekkel történt egyeztetés után.

 

A VM parlamenti államtitkára a megbeszélés után újságíróknak elmondta: az egyeztetés legfontosabb üzenete az, hogy a Gyulai Húskombinátot “bankszerű eszközökkel” nem lehet megmenteni, mert a kereskedelmi bankok felszámolás alatt lévő cégnek nem biztosítanak olyan forrásokat, amelyek a működést fenntarthatóvá teszik – írja tudósításában az MTI.

 

Budai Gyula véleménye szerint a Gyulai Húskombinát mostani helyzetéért egyértelműen a tulajdonosi kört és menedzsmentet terheli a felelősség. A vidékfejlesztési tárca továbbra is elkötelezett a dél-alföldi húsüzem, és a munkahelyek megmentése ügyében.

 

A VM államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány az uniós és a magyar szabályok betartásával egyet tehet: igyekszik a cég megmentését segíteni. A cél a működőképesség fenntartása. Megjegyezte azonban, hogy a húsüzem hatékonyságát növelni kell, ez pedig nem képzelhető el a mostani létszámmal.

 

A kormányzati intézkedésekről szólva az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kabinet stratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánította a Gyulai Húskombinátot. Ennek köszönhetően a cégnél a felszámolási eljárás megkezdése után még 60 napig a működést fenn kellett tartani, és ezért született döntés soron kívüli kormányzati intézkedések meghozatalára is. Emellett igyekeztek a húskombinátnak kapacitáslekötő megrendeléseket szerezni, amivel biztosítható lett volna a működőképesség, ha az egyik hitelező bank ez elé nem gördít akadályt.

 

A húskombinát megmentéséhez – azaz a termelés finanszírozásának fenntartásához – azonban 700 millió forintra lenne szükség. A vállalatot át kellene szervezni, mert az utóbbi években a veszteség éves szinten elérte a 600 millió forintot. Ebből az üzemi veszteség 250-300 millió forintot tett ki – derül ki az MTI összeállításából.

  • Megosztom