Másfél milliárdos fejlesztés Devecseren és Kolontáron

A helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztésére nyert támogatást a Közép-Dunántúli Operatív Programból (KDOP) Devecser és Kolontár, amellyel kiépítik és fejlesztik az önkormányzatok kötelező feladatkörébe tartozó települési vízelvezető rendszert.

 

Az 1,4 milliárd forintos projektet Devecser és Kolontár konzorciumi formában valósítja meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A száz százalékos támogatottságú projekt vízelvezető művek kiépítését szolgálja – írja az MTI. Az érintett településrészeken nagyrészt elégtelen kapacitású és nem alkot egységes rendszert a részlegesen kiépített zártszelvényű és nyílt árkos csapadékvíz elvezető hálózat, ugyanakkor a műszaki állapotuk is erősen leromlott, rendeltetésszerű működésre nem alkalmasak, ezért rekonstrukciójuk is szükséges.

 

Devecseren a kastélyparkban keletkezett tó egy-két éven belül az élővíztől független volta miatt feltételezhetően elláposodna, és a kastélypark egy jelentős részét mocsaras, lápos terület borítani a megfelelő beavatkozás nélkül.

 

A projekt során rendezik Kolontáron és Devecser egy részén a csapadékvíz elvezető rendszert, felújítják a Malom-árkot, s összekötik a kastélypark tavával, amely ezáltal új funkciót kap, vízvisszatartó tározóként fog működni és rekreációs szerepet is betölt majd. A beruházás során egy több mint 24 kilométer hosszú, egységes, műszakilag megfelelő vízelvezető rendszer jön létre.

  • Megosztom