Lukács Csaba: biztosan növekedés lesz

Tartom az év eleji becslésemet, azaz 3-5 százalékos növekedés várható a televíziós reklámpiacon – nyilatkozta Lukács Csaba, az Atmedia ügyvezető igazgatója a Marketing&Media magazinnak. A cégvezető beszélt arról is, hogy óriási változás van a média- és azon belül a televíziós piacon, ahol a régi paradigmák teljesen megváltoznak.

 

– Év elején meglehetősen optimista voltál a televíziós reklámpiac idei évével kapcsolatban, ezen belül is kifejezetten erős utolsó negyedévet vártál. Ez mennyire jött be?

 

– Nagyjából bejöttek a terveink, mert szerencsére az alapvető fundamentumokkal nincs gond. Most olvastam, hogy az idén az FMCG-n belül az élelmiszer- és a vegyi áru-kategória forgalma öt százalékkal nőtt, ami mindenképpen optimizmusra ad okot. Az utolsó negyedév egy kicsit gyengébb lesz annál, amit vártunk, de összességében jó év áll mögöttünk.

 

– Ez azt jelenti, hogy az idén növekedés lesz a televíziós reklámpiacon?

 

– Biztosan növekedés lesz. Tartom az év eleji becslésemet, azaz 3-5 százalékos növekedés várható. Sőt, szerencsés esetben akár öt százaléknál egy kicsit magasabb bővülés sem elképzelhetetlen.

 

– A hirdetői szektorok közül van olyan, amelyik nagyon gyenge, vagy éppen erős volt az idén?

 

– Szektoronként nincs ilyen, cégenként vannak különbségek. Akad olyan vállalat, amelyik büdzsét vágott, viszont más, a szektorba tartozó cég többet költött, tehát ezek kiegyenlítették egymást. Nem változott az elmúlt két év trendje, továbbra is nagyon erős az OTC-szektor, az élelmiszer-, valamint a vegyiáru-kategória, amelyek eddig is húzták a televíziós piacot.

 

– A labdarúgó-Eb és az olimpia évét mindig nagyon várják a piacon, mert megugró reklámköltésre számítanak a médiacégek. Az idén a két nagy sportesemény valóban hozott be plusz hirdetői pénzeket, vagy inkább csak a meglévő büdzséjüket csoportosították át a cégek?

 

– Jöttek pluszforrások a piacra, amilyen növekedést vártunk a két sporteseménytől, azt teljes mértékben teljesítették. Voltak olyan cégek, amelyek valóban csak átcsoportosították a költésüket erre az időszakra, de több olyan, tipikusan kisebb, vagy közepes hirdető is megjelent, amelyek korábban nem, vagy kismértékben voltak aktívak a televíziós hirdetési piacon.

 

– Az Atmedia és az R-time közötti verseny mennyire jutott nyugvópontra? Elképzelhető, hogy a közeljövőben lesznek ide-oda vándorlások a két sales house portfóliója között?

 

– Azt hiszem, hogy még nem jutott nyugvópontra, és a közeljövőben várhatók mozgások ezen a téren.

 

– Az R-time előszeretettel kommunikálja a főműsoridős adatait, hiszen akkor erősebbek, mint teljes napon. Mennyire fontos hirdetői szempontból a főműsoridő, illetve az azon kívüli időszak megkülönböztetése?

 

– Az elmúlt héten New Yorkban voltam egy konferencián, ahol sok érdekes előadást hallottam olyan médiacégek topvezetőitől, mint az ABC, a Turner, a Universal, a Google, a Facebook. Ezekből az derült ki, hogy óriási változás van a média- és azon belül a televíziós piacon, ahol a régi paradigmák teljesen megváltoznak. Még mindig a televízió a tömegmédia, hiszen az online felületek nagy része egy időpillanatban ritkán képes akkora tömeget elérni, mint egy közepes méretű kábelcsatorna. Viszont egy-egy televízióra lebontva már nagyon látszik a fragmentálódás. Magyarországon 15-20 évvel ezelőtt az esti műsorsávban a nézők 50-60, vagy akár 70 százalékát is el lehetett érni. Ma már, ha egy műsor főműsoridőben 25 százalékos közönségarányt elér, hatalmas sikernek számít. Minden egyes csatornának más a pozicionálása, más a főműsorideje. A labdarúgó-Eb ideje alatt sem minden meccs volt a klasszikus főműsoridőben és az olimpián is nagyon sok olyan főműsoridőn kívüli közvetítés volt, amely kiugró nézettséget hozott. Összességében még van relevanciája a főműsoridős megközelítésnek, de már jóval kisebb, mint korábban.

 

– Az idén a portfóliótokba került MTVA-hoz és a TV2 csoporthoz internetes felületek is tartoznak, ezért adja magát, hogy akár az online értékesítés felé is nyissatok. Vannak ilyen terveitek?

 

– Teljes mértékben, már csak azért is, mert így komplexebb szolgáltatást tudunk nyújtani. Viszonylag rövid időn belül már nem lehet majd különválasztani az offline és az online televíziós médiát. Erre nekünk is fel kell készülnünk, ezért is tervezünk terjeszkedést ezen a téren.

 

– Korábban beszéltél arról is, hogy akár a rádiós reklámértékesítési piac felé is nyitnátok. Ez csak távlati cél, vagy konkrét elképzeléseitek is vannak?

 

– A rádióra ugyanaz vonatkozik, mint az online területre, azaz vannak terveink, de most még nem tudok konkrétumokat mondani. Viszont még az idén minden téren várhatók fontos bejelentéseink.

 

Heszler Róbert

  • Megosztom