Közösségépítő akcióban a Tesco

Van egy jó ötlete, amivel lakóhelye, közössége fejlődését segítené? Ismer olyan szervezetet a környezetében, akiknek a céljait megvalósításra érdemesnek találja, de forráshiánnyal küzdenek? Még két hétig lehet jelentkezni a Tesco „Ön választ, mi segítünk” programjára, amelyen országosan 63 közösségfejlesztő program nyerhet el egyenként 400 000 Ft támogatást.

 

Az 1990-es évek óta a Központi Statisztikai Hivatal minden évben közzéteszi a hazai nonprofit szektorral kapcsolatos legfontosabb statisztikákat. Ezekből egyértelműen látszik, hogy mind a fővárosi, mind a vidéki szervezetek számára gondot okoz a működéshez szükséges bevételek előteremtése. Magas azoknak a szervezeteknek az aránya, amelyek kevesebb, mint 500 000 forintból gazdálkodnak évente. Az ilyen kisebb helyi alapítványoknak, egyesületeknek az „Ön választ, mi segítünk” pályázatban elnyerhető 400 000 forintos összeg akár a túlélést is jelentheti. Ugyanígy, számos kreatív, építő ötlet születik meg olyanok fejében, akik mögött nem áll szervezeti háttér, így még nehezebb forrást szerezniük ötletük megvalósításához. A Tesco pályázata számukra is nyitott.

 

Országszerte szinte mindenhol találhatók hasonló szervezetek, változatos megvalósításra váró célokat tűzve maguk elé. A 2017. év elején meghirdetett „Ön választ, mi segítünk” pályázaton nyertes, Szabadszállás környékén aktív Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet például a támogatásból olyan speciálisan kialakított bicikliket vásárol, amik a megváltozott munkaképességű munkavállalók számára megkönnyíti az önálló közlekedést, és az egészséges, mozgásban gazdagabb életmód kialakításában segít nekik. A pályázaton szintén nyertes Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete a támogatást főzőtanfolyamok szervezésére fordítja, ahol a résztvevőknek megtanítják, hogyan boldoguljanak a konyhában, és hogyan tudnak akár egyedül is egészséges ételeket készíteni. A kosdi Önkéntes Településfejlesztő Közösség pedig egy öko játszópark kialakításába fog, ami egyaránt alkalmas lesz tanulásra, szórakozásra, pihenésre gyerekek és szülők számára.

 

Az aktuális pályázati kiírásra még 2 hétig, 2017. június 30-ig lehet jelentkezni. Országosan 63 körzetben várja a pályázatokat az áruházlánc, melyeket ismét a Magyar Adományozói Fórum szakértői értékelnek majd. A szakértői bírálat alapján kerül majd ki az a körzetenként három szervezet, amelyeknek programja továbbjuthat a szavazati szakaszba. A továbbjutó programok sorsáról már a Tesco vásárlói döntenek, ők szavazzák meg, hogy mely programok nyerjék el a támogatást. A vásárlók 2017. október 3. és 31. között adhatják majd le szavazataikat a Tesco áruházakban. A nyertes pályázatokat a november 13-ai héten hirdeti ki az áruházlánc.

  • Megosztom