Korán kezdődik az ősz az RTL-en és a TV2-n

A Barátok közt továbbra is kirobbanthatatlan a nézettségi toplista első helyéről. A Star Academy a TV2 házi versenyében első lett, de valószínűleg ennél többet vártak a műsortól. A Mozi+ viszont a MinDig Tv nélkül is hasít.

Végre izgalmasabb időszak jön a tévés piacon, a mögöttünk lévő hétvégén ugyanis a Star Academy és a Való Világ első adásával gyakorlatilag elkezdődött az őszi tévés szezon. A mostani és a következő hetekben pedig sorra képernyőre kerülnek a csatornák további nagy őszi dobásai.

Az elmúlt héten a 18-49 évesek körében és főműsoridőben* az RTL Klub 17,5 százalékos, a TV2 pedig 10,1 százalékos közönségarányt ért el. Mindkét csatorna nagyjából 2,5 százalékponttal javított a korábbi heti eredményén, azaz a kettejük közötti differencia érdemben nem változott. A két piacvezető csatorna versenyében a vasárnap hozott szorosabb eredményt, amikor a TV2 13,7 százalékos, az RTL Klub pedig 13,3 százalékos közönségarányt produkált.

Amennyiben az adatokat a TV2 által preferált 18-59 évesek körében nézzük, akkor főműsoridőben* az RTL Klub 17 százalékos, a TV2 11 százalékos közönségaránynak örülhetett. Szintén a 18-59 éveseknél, de teljes napon pedig az RTL Klub 11,7 százalékos, a TV2 8,3 százalékos share-t ért el.

Újabban a TV2 a hétvégi nagy showműsoraival kifejezetten jó eredményt szokott elérni, sanszos volt, hogy az induló Star Academy-vel behúzzák a hetet. Házon belül ez sikerült, hiszen a 18-49 évesek és a 18-59 évesek körében is a TV2 legnézettebb heti műsora lett a Star Academy vasárnapi adása. Összetettben azonban a Barátok közt végzett az élen, s a TV2 tehetségkutatóba oltott reality-jét sok másik RTL Klubos műsor is megelőzte.

Az elmúlt hét legnézettebb műsora tehát a Barátok közt keddi epizódja volt, ami a 18-49 évesek köréből 337 ezer nézőt vonzott. A teljes lakosságnál is a Barátok közt lett az első, de a hétfői adással és 957 ezres nézettséggel.

A vasárnapi Star Academy a 18-49 éveseknél 209 ezer, a 18-59 éveseknél 293 ezer, a teljes lakosságnál pedig 696 ezer nézőt ültetett a képernyő elé. A teljes lakosság körében egyébként a hétfői Tények megelőzte a Star Academy-t.

Az új tehetségkutató szombati adása alacsonyabb nézőszámot produkált, mint a vasárnapi, olyannyira, hogy nem tudta a saját műsorsávját megnyerni. Nyilván ebben benne volt az is, hogy RTL II-n a korábbi tervekhez képest előbbre hozták a Való Világ startját. A visszatérő valóságshow egyébként a kábelcsatornán szombaton 8,8 százalékos, vasárnap pedig 6,7 százalékos share-t produkált. (Az RTL II „szokásos” 2 százalék körüli átlagos heti közönségarányánál ez sokkal jobb). Vélhetően a Való Világ jó néhány nézőt elvitt a Star Academy elől.
 
Viszont az is igaz, hogy a tavaszi szezonban a TV2-n adott A Nagy Duett ugyanebben a sávban olykor 30 százalék feletti közönségarányt is elért, de a gyengébb adásaik is bőven 20 százalék felett voltak, miközben a múlt szombati Star Academy 13,6 százalékot, a vasárnapi pedig 15,1 százalékot ért el. Persze mindkettő magasan a TV2 csatornaátlaga felett van, de egy ilyen nagyszabású műsortól nyilván inkább A Nagy Duetthez hasonló eredményt lehetett volna várni.

Bejött az újonc filmcsatorna
Ami viszont egyelőre nagyon bejött a TV2 Csoportnak az a Mozi+ nevű filmcsatornájuk. Az elmúlt héten már véget ért a MinDig Tv-t érintő kódolatlan időszak, azaz nem lehet erre fogni a jó eredményüket. A 18-59 évesek körében múlt héten a Mozi+ volt az ötödik legnézettebb televízió a főműsoridőben* és teljes napon is. Ez az előbbinél 4,2 százalékos, utóbbinál 4 százalékos közönségarányt jelent. Mind főműsoridőben, mind teljes napon csak az RTL Klub és a TV2, valamint két RTL-es kábelcsatorna, a Cool és a Film+ tudta megelőzni a Mozi+-t.

A tíz legnézettebb műsor a 18-49 éveseknél:

hetitop34het1849

A tíz legnézettebb műsor a teljes lakosságnál:

hetitop34hetteljes

Heszler Róbert

Adatok forrása: RTL és TV2 / Nielsen Közönségmérés

Megjegyzés: a 18-49 évesekre vonatkozó adatok magukban foglalják az időeltolásos tévézést is. Amennyiben nem jelezzük külön egy adatnál a célcsoportot, akkor az a 18-49 évesekre vonatkozik. A top 10-es táblázatokban a műsorok legnézettebb heti epizódjai szerepelnek.

* Főműsoridő: az RTL és a TV2 más-más időszakot tekint főműsoridőnek és ennek megfelelően publikálják az adataikat is. Ezért a 18-49 évesek körében főműsoridő alatt a 19:00 és a 23:00 közötti időszakot, a 18-59 éveseknél pedig a 18:00 és 22:59 közötti időszakot értjük.

  • Megosztom