Ki a legény a gáton? Árvízi megjelenések az online médiában

Egy friss kutatás szerint június első felében, az árvíz ideje alatt Orbán Viktor több, mint kétszer annyi alkalommal szerepelt az írásokban, mint a második helyezett Tarlós István. Számos hazai celeb is feltűnt az árterületeken, megjelenéseik száma azonban összességében is töredéke a politikusokénak.

 

A Ferling Webline sajtófigyelői ezúttal az árvíz kapcsán június 1. és június 17. között vizsgálták az online médiumok megjelenéseit. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a gátakon feltűnő közszemélyek milyen intenzitással kerülnek a sajtó látókörébe. Ezen a téren miniszterelnökünk jóval több, mint kétszer annyi alkalommal szerepelt az írásokban, mint a második helyezett Tarlós István. Pintér Sándor belügyminiszter fért még fel a dobogóra, Áder Jánost megelőzve. Őket követték az ellenzéki politikusok: Gyurcsány és Bajnai. De ez sem volt elég az utolsó előttinél jobb helyezéshez.

 

Érdekességképpen a Webline sajtófigyelő csapata összehasonlította a márciusi hó-helyzettel a politikusaink mostani szereplési vágyát. A hó fogságában lévő ország politikusai kevésbé voltak aktívak, mint a víz fogságában lévőké. A mostani árvízhelyzethez képest egyedül Pintér Sándor szerepelt hasonló mértékben a médiumok hasábjain március közepén is.

 

Persze nem csak politikusaink sürögtek-forogtak a gátak környékén. Számos hazai celeb is tiszteletét tette az árterületeken. Megjelenéseik száma összességében is töredéke a politikusok megjelenésének, és az eltérések sem olyan drasztikusak. Debreczeni Zita és Szabó Zsófi mindenesetre nyerte a kategóriát.

 

Az érintett városok megjelenésszámát elemezve feltűnő, hogy amint vonult az ár dél felé, és Budapest lassan fellélegzett, úgy csökkent drasztikusan a megjelenések száma.

 

Az egy lakosra jutó megjelenések száma a városokban már árnyalja némileg a képet. Budapest ebben az összevetésben eltörpül, és az északi kistelepülések veszik át a dobogós helyezéseket. Kisorosziban és Győrújfalun pl. közel másfél embernek kellett veszélyben lennie ahhoz, hogy szülessen egy megjelenés valamely online médiumban.

 

Nem csak a Duna áradt ezekben a hetekben. Európa szerte még a Moldva, az Elba, az Inn és az Ilz jelentett veszélyt a part menti településekre. Az talán nem meglepő, hogy minket itthon leginkább a Duna érdekelt, a külföldön védekezőkre kevésbé koncentráltunk. Érdekes azonban, hogy a folyók hosszával arányosan nézve az Ilz még több megjelenést produkált. A mindössze 65 km hosszú németországi folyó egymaga 218 megjelenést szült, ami a kilométerekre eső megjelenésszám terén a Dunát is meghaladja.

  • Megosztom