Jelentős változások az Erste-nél

Az Erste-csoport a befektetési szolgáltatások különböző területeinek egyesítésével létrehozta pénz-, tőkepiaci és vagyonkezelési üzletágát, amely szeptemberben kezdte meg működését.

 

A tőkepiaci, értékpapírpiaci és vagyonkezelési tevékenységeket eddig az Erste Befektetési Zrt. és a bank privátbanki üzletága látta el. A privátbanki partnerek és a brókercég ügyfeleinek együttes vagyona mintegy 800 milliárd forintot tesz ki, míg az Erste-csoport által kezelt ügyfélvagyon eléri az 1500 milliárd forintot – mondta Harmati László, a bank lakossági vezérigazgató-helyettese.

A folyamat jogi része 2019-ben zárulhat le, de ez az új üzletág működését érdemben nem befolyásolja – írja az MTI.

 

Az új, egyesített üzletág egy befektetési cég és a kereskedelmi banki szervezet működését igyekszik ötvözni, ez egyedülálló lesz a hazai bankszektorban. Harmati László úgy véli, az új struktúrában sikerül megőrizni a független értékpapír-piaci szolgáltatás előnyeit, kihasználva a banki hátteret, mint például a fiókhálózat elérhetősége és a bővebb finanszírozási lehetőségek.

 

Cselovszki Róbert, az új üzletág vezetője azt hangsúlyozta, hogy az új üzletág egyszerre tudja elérni a magánügyfelek és intézményi befektetők körét, működésével lehetővé válik, hogy minden ügyfél “egy kézből” jusson hozzá a számára legjobb szolgáltatásokhoz.

 

Erdei Zsuzsa, az Erste Bank mikrovállalkozási területének vezetője elmondta: megújul a hitelintézet mikrovállalkozásokkal foglalkozó divíziója is. Az Erstének most mintegy 50 ezer mikrovállalkozás az ügyfele, az új megközelítést jelzi, hogy a pénzintézet a meglévő mikrovállalkozó ügyfeleinek külön igénylés és dokumentáció nélkül hitellimitet állapít meg, amelyet könnyen igénybe vehetnek.

 

Erdei Zsuzsa rámutatott: a mikrocégek működése nagyban különbözik a kis- és középvállalatokétól, számukra ehhez igazodó egyszerű megoldásokat kell kínálni. A mikrovállalkozások jelentős részében a mindenkori eredménytől függ a tulajdonos családjának egzisztenciája, ebből finanszírozzák a megélhetésüket. Véleménye szerint a válság megmutatta, hogy a családi mikrovállalkozások pénzügyileg ugyan sérülékenynek látszanak, de az erős személyes motivációnak köszönhetően még rossz helyzetben is küzdenek azért, hogy rendben visszafizessék a hiteleiket – olvasható az MTI beszámolójában.

 


Címke: ,

  • Megosztom