Imádjuk a tévét

Hiába egyre elterjedtebbek a tartalomfogyasztó eszközök, a hagyományos televíziózás még mindig a fénykorát éli – derül ki a világ egyik legnagyobb médiacége, a Viacom felméréséből. A magyarok négy kütyün lógnak, de műsorokat inkább tévén néznek.

 

Jelentősen változtak a tartalomfogyasztási szokások az elmúlt évtizedben, hiszen a közönség egyre több eszközön – okostelefon, tablet, stb. – és szolgáltatáson keresztül – VOD (video on demand, azaz a videótár szolgáltatás) – tudja követni kedvenc műsorait. A Viacom TV RE(DEFINED) 10 500 nézőt megszólító kutatása arra kereste a választ, hogy milyen jövő vár a tévézésre és miként lehet megszólítani a célcsoportot. A médiacég 18 országban – köztük Magyarországon – kérdezte meg a 6-34 év közötti fiatalokat a televíziózási szokásaikról. A kutatás legjelentősebb következtetése, hogy bár napjainkban korántsem csak otthon lehet élvezni a műsorokat, mégis a lineáris televíziózás, tehát a valós időben történő tévés tartalomfogyasztás 2015-ben is meghatározó szerepet tölt be szerte a világon. Minden korosztály esetében magasan vezet a hagyományos tévézés, a 25-34-es életkorú megkérdezettek például 70%-ban lineáris tévét „fogyasztottak” az elmúlt 24 órában, a második legnépszerűbb platform a VOD, azaz a videótár szolgáltatás volt számukra, ezeket pedig a YouTube, valamint a tévécsatorna honlapja, applikációja követi.

 

A műsorokkal elégedettek a nézők, a csehek 70%-a, valamint a románok 72%-a vallotta azt, hogy a tévé olyan jó mint régen, vagy még jobb is mint valaha. A magyarok nem ennyire derűlátók, mert nálunk ez az elégedettségi arány 59%. Globálisan a résztvevők elsöprő többsége szerint annyi a jó tévéműsor, hogy már nem is tudják nyomon követni minden kedvencüket. Ugyancsak 72%-ban vallották azt a fiatalok, hogy a klasszikus tévéműsorok a napi beszélgetések állandó elemei, erről a magyarok 64%-a vélekedett hasonlóan. Bárhol is legyenek az emberek a világon, szeretik megbeszélni a képernyőn látottakat, ilyen szempontból nem változott sokat a világ az elmúlt évtizedekben.

 

A kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy átlagosan hány olyan eszköz található a családok birtokában, amelyekkel tévés tartalmakat lehet nézni. Míg Nyugat-Európában átlagosan hat kütyün lógnak felváltva a fiatalok, addig Közép-Európában ez a szám valamivel alacsonyabb: Csehországban 4,5, Magyarországon 4,4, Romániában pedig 4,2 ilyen okos készülékkel rendelkeznek az ifjú célcsoport tagjai. Hogy miért nincsenek elsődleges helyen a hordozható eszközök? A tanulmány eredményei szerint a felhasználók 72%-a nem tud hozzáférni az általa nézni kívánt tartalomhoz, mert az az ő régiójában nem elérhető. A többség nem is találja meg a műsort, filmet, amelyet megnézne, mert nem tudja hol és hogyan kell keresnie. 2015-ben a gyenge internetes kapcsolatok miatt a potenciális nézők fele nem tud élni a másodlagos tartalomfogyasztási eszközök nyújtotta lehetőségekkel.

 

Bár a lineáris tévézés még meghatározó, az igények változnak. A TV(REDEFINED) kutatói arra jutottak, hogy a tévézők számára a „mikor” kérdés a legfontosabb, a fiatalok nem szeretnek a tévéműsorokhoz igazodni. Akkor kívánják megnézni a premierfilmet, vagy showműsort, amikor az ő idejük engedi, míg a helyszín és az eszköz kevésbé izgatja őket. Érdekesség, hogy idehaza kiugróan magas a torrentezők aránya: míg globálisan 47% vallotta be, hogy szokott ilyen módon hozzájutni tartalmakhoz, addig Magyarországon 71% tölt le filmeket és videókat.

  • Megosztom