Hihetetlen kincsekkel gyarapodott a levéltár

Közel 800 ezer digitális felvétellel és 600 óra hanganyaggal gyarapodott az idén a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának állománya. 

Az intézmény így immár mintegy hat és fél millió dokumentumot tesz digitálisan hozzáférhetővé különböző szolgáltatásain keresztül. Digitalizálták többek között a katonaállítási lajstromok és a Belügyminisztérium névváltoztatási kartonjait. A folyamat során a szakemberek az 1756 és 1918 között keletkezett, jelenleg részben csak mikrofilmen kutatható katonaállítási lajstromokat, újonc-összeírási jegyzékeket rendezik adatbázisba, amelynek alapját a mikrofilmes állomány szkennelt változata adja.

A jobbágyok földesuruk iránti kötelezettségeit rögzítő, főként 16–17. századi urbáriumok is hozzáférhetővé válnak mostantól a kutatók számára. A rovásadó-összeírások megyénként kötetekbe rendezve tartalmazzák a helységek birtokosainak nevét és portáik számát, valamint gyakran az adómentes családok, telkek számát, az adómentesség okának feltüntetésével.

Ugyancsak megmentették az MSZMP hangfelvételeit. A 678 orsós hangszalag egy része még az ötvenes években keletkezett, azonban a levéltárnak nem volt eszköze a szalagok lejátszására. A Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvány együttműködésével megvalósított projekt jövőre is folytatódik – írta az itbusiness.hu.

  • Megosztom