Hétvégi program a veterán járművek kedvelőinek

Harminc évesnél is idősebb autókat – vagyis oldtimereket -, közöttük Volkswagen “bogarakat”, Citroen “kacsákat”, miniket, Trabantokat és Wartburgokat, de akár eredeti állapotukban meghagyott, patinás Ferrarikat vagy Bugattikat is megcsodálhatnak a nézelődők szombaton Biatorbágyon, az M1-es autópálya budaparki kijárata közelében.

 

Az Oldtimer-sokadalom névre keresztelt, immár negyedik alkalommal megrendezett találkozó célja a veteránautós-kultúra bemutatása és népszerűsítése – derül ki az MTI tudósításából. Tavaly 450 különleges járművet vittek el tulajdonosaik Biatorbágyra, valószínűleg most sem lesznek kevesebben, de hogy mikor mennyien jönnek össze, az az aktuális benzinártól kezdve az időjárásig sok mindentől függ.

 

A szervezők – a Magyarországi Bogarasok Klubja, a Mini Club Hungary és a Trabant – Wartburg Klub – a 30 évesnél idősebb veterán autókra, a 22-30 éves youngtimerekre, illetve a 2000 óta gyártott klasszikus négykerekűekre egyaránt számítanak, a nyugati, keleti és tengerentúli járművek révén az érdeklődők szinte az autógyártás egész történetét végigkísérhetik.

 

A járműritkaságok értéke 800 ezer forinttól 5-10 millióig “szóródik”, de egy eredeti állapotában megmaradt szép Ferrari ára akár a 100 milliót is elérheti. Nem feltétlenül a gazdagabb emberek hobbija a régi autók gyűjtése, ez a szenvedély pozícióhoz sem kötött; teherautó sofőr, hivatalnok vagy vállalkozó egyaránt megtalálható a tulajdonosok között. Van, aki csupán azért tart veterán autót, mert a műanyag karosszériával szemben a békebeli és erős vasat részesíti előnyben, míg másokat valamilyen szép emlék köti a négykerekű ritkasághoz – olvasható az MTI összeállításában.

 

A szombati biatorbágyi Oldtimer-sokadalomhoz csatlakozó járműtulajdonosok közül többen korhű ruhába öltöznek, hogy minden téren passzoljanak kedvencükhöz. A vetélkedőkkel tarkított program zárásaként délután két órakor a rendezvény résztvevői átvonulnak a Dráva utcai Duna Parti Sokadalom Pont érintésével a Hungexpóra, hogy együtt nézhessék meg az Oldtimer Expót.

 

  • Megosztom