Fideszes képviselőjelölt a rádiós piacon

Befektetőként két induló balatoni rádióban is feltűnt egy siófoki házaspár cége, amely a választások idején közéleti helyi újságot adott ki. Az egyik tulajdonos 2005-ben a Fidesz képviselőjelöltje volt.

Hosszú éveken át a Juventus Rádió balatoni átjátszóadója volt a siófoki 92,6 MHz-es és a fonyódi 101,3 MHz-es frekvencia. A jogosultságok azonban lejártak és a Budapesten kívüli terjeszkedést feladó Juventus nem is indult újra a két balatoni frekvenciáért.

2012-ben mindkét jogosultságot az Echo Penisola Kft. nyerte meg. Sem a cég, sem a tulajdonosának, Kriczki Andreának a neve nem csengett ismerősen a rádiós piacon. Olyannyira, hogy a Médiatanács a pályázatok értékelésekor nulla pontot adott az Echo Penisola médiaszolgáltatási tapasztalatára. Azonban a vállalt helyi tartalom és a kínált médiaszolgáltatási díj – a két frekvenciánál együtt évi 3,5 millió forint – révén a pályázatok pontozása során ez a cég került ki győztesen. (Mindkét frekvencia esetében pályázott még egy Rádió1-hez köthető cég, illetve a siófoki jogosultságra a Rádió Face).

Tavaly decemberben a siófoki frekvencián Part FM, a fonyódin pedig Balaton FM néven kezdődött meg a műsorszórás. Időközben azonban az Echo Penisola Kft. ügyvezetőt és tulajdonost váltott. Vezető tisztségviselője Lukácsné Kozma Anna, Siófok város sajtóreferense lett, tulajdonosa pedig a Szivárvány-2 Kft.

Közgép az újságban
A Szivárvány-2 Kft.-nek már van némi médiapiaci múltja. Siófokon a 2006-os és a 2010-es választások idején is megjelent egy Balatoni Polgár címet viselő, ingyenesen terjesztett lap. A nagyrészt a városvezetés érdemeit hangsúlyozó újságot 2006-ban még a Siófoki Polgári Kör Egyesület adta ki, a 2009-2010-es lapszámok impresszuma szerint viszont a lapot már a Szivárvány-2 Kft. jegyezte. A lap tematikája hasonló volt a korábbihoz, de érdekes színfoltként volt benne egy kétoldalas reklámriport a Közgép Zrt. egyik vezetőjével is.

partfm1

A lap szerkesztője Treszlné Góczi Mária volt, aki férjével Treszl Józseffel (képünkön) az újságot kiadó cég tulajdonosa is. Treszl Józsefnek némi politikai múltja is van helyi szinten, ugyanis egy 2005-ös időközi választáson a Fidesz jelöltjeként indult egy siófoki képviselőtestületi helyért, ám alulmaradt a szavazáson. A Treszl házaspár egyébként Siófokon nem médiabefektetőként, hanem egy helyi épületgépészeti szakáruház tulajdonosaként ismert.

A korábban lapot kiadó, most pedig rádió-tulajdonossá előlépett cégükben, a Szivárvány-2 Kft.-ben korábban tulajdonostárs volt az azóta megszűnt Kelta tűz Kft. is. Az italkereskedelemmel foglalkozó cég Siófok fideszes polgármesterének, Balázs Árpádnak a fiáé volt, de egy időben tulajdonos volt benne a polgármester felesége is.

partfm3

(PR-cikk a Szivárvány-2 Kft. kiadásában megjelent Balatoni Polgár című lapban)

Sok szöveg és magyar zene
A közös, siófoki stúdióban készülő Part FM és Balaton FM egyelőre csak félig-meddig kezdte meg a tényleges működését. Jelenleg zenét és óránként híreket adnak, a teljes értékű adás elindulását jövő hétre ígérik. A pályázatuk szerint a helyi közélettel foglalkozó programokkal kell majd kitölteniük az adásidejük 45,8 százalékát. A fennmaradó időben sugárzott zenéken belül a magyar számok arányára pedig 38 százalékos vállalást tettek.

Balatoni rádiók: nagy múltú elődök
Ahhoz képest, hogy a balatoni rádiózás terén micsoda pezsgés volt a rendszerváltás környékén, az elmúlt években nagyon lagymataggá vált a tó körüli kínálat. A 80-as évek végén eleinte Budapest mellett a Balatonnál volt elérhető a német turistákat anyanyelvükön megszólító Danubius Rádió. Balatoni rádióként indult a Juventus is, Siófokon pedig a 90-es évek elején kereskedelmi alapon működtetett kalózrádió is sugározta műsorát.

partfm5

Ehhez képest a 2000-es évek második felében érdemi lokális tartalmat sugárzó adóként csak a keszthelyi Helikon Rádió működött. A Juventus átjátszó adókkal volt csak jelen a tónál. A Tihanyból sugárzó Rise FM műsora is Budapesten készül, ahogy a füredi frekvenciával rendelkező Lánchíd Rádió, és a tihanyi Rádió1 is központi adást sugároz.
Sokáig két „szellemrádió” is működött a tónál, a balatonalmádi Part Rádió és a balatonföldvári Pelso Rádió éveken át adott non-stop zenéket, de híreket és úgy általában érdemi műsort soha nem sugároztak. Mára minkét furcsa adó meg is szűnt.

Tavaly januárban Balaton Rádió néven megkezdte ugyan egy új adó a működését, ám ez valójában kisközösségi rádió. Jó minőségben gyakorlatilag csak Siófokon fogható.

 

  • Megosztom