Ezekkel volt a legtöbb gondunk

Magyarországon 2015-ben leginkább a pénzügyi szolgáltatásokat, a televízió-előfizetéseket és a vasúti személyszállítási szolgáltatást tartják a legproblémásabbnak a fogyasztók, míg a legkevesebb a panasz a könyvek, az alkoholmentes italok és a háztartási gépek vásárlásakor – derül ki az Európai Bizottság (EB) által szervezett az egész unióra kiterjedő reprezentatív felmérésből.

 

Az EB által szervezett felmérés eredményét az úgynevezett Fogyasztói Piacok Eredménytáblája tükrözi, amit az Európai Unió (EU) minden évben nyilvánosságra hoz – idézi az MTI a Budapesti Békéltető Testület közleményét. A felmérésben a fogyasztók a különböző termékek és szolgáltatások piacát 5 szempont alapján pontozták egy egytől tízig terjedő skálán. A megkérdezettek értékelték az egyes ajánlatok összehasonlíthatóságát, a vállalkozásokba vetett bizalmat, a rendelkezésre álló választékot, hogy az adott termék vagy szolgáltatás mennyire felel meg a fogyasztói elvárásoknak, illetve, hogy az adott piacon mekkora kárt szenvednek el a vásárlók.

 

Magyarországon a válaszadók problémásnak találták a szolgáltatások közül egyebek mellett a bankszámlákat, az élet- és lakásbiztosításokat, az ingatlanpiaci szolgáltatásokat, valamint a befektetési termékeket és a kölcsönök-hitelek piacát is. A megkérdezettek ugyanakkor elégedettek voltak a légi személyszállítási, a postai, valamint a kulturális és egyéb, szabadidős programokat nyújtó szolgáltatásokkal.

 

Az EU egészét tekintve a szolgáltatások közül a nyaralásokkal (hotelek piaci teljesítménye), a kulturális és szórakoztatási szolgáltatásokkal (színház, mozi, múzeum), valamint a sportszolgáltatásokkal (edzőtermek) voltak a legnagyobb mértékben megelégedve a válaszadók. Hozzátették: az eredmények azt mutatják, hogy a fogyasztók azért ezeken a területeken szavaznak bizalmat leginkább a szolgáltatóknak és a kereskedőknek, mert a statisztikák szerint csupán kis hátrányuk származik az esetlegesen felmerülő problémákból, az ajánlatokat könnyen összehasonlíthatónak találják, és az egyes szolgáltatások megfelelnek a fogyasztói elvárásoknak.

 

Az EU-ban a legrosszabbul teljesítő szolgáltatások az ingatlan-, a jelzálog- és befektetési termékek és az értékpapírok, a legrosszabbul teljesítő áruk a használt autók, a húskészítmények és az üzemanyagok. Arról is beszámoltak, hogy a távközlés területén a mobiltelefon-szolgáltatásoknál a legmagasabb a problémák aránya, a fogyasztók gyakran kerülnek összetűzésbe a szolgáltatókkal. Az Európai Bizottság arra is rámutatott, hogy a fogyasztóknak Európa-szerte az alternatív vitarendezési fórumok, Magyarországon a békéltető testületek segítenek a vállalkozással fennálló vita rendezésében. A békéltető testületek révén elkerülhetik a felek a hosszas pereskedést és a drága költségeket.

  • Megosztom