Bemutatták az 1000 dolláros iPhone-t

Nehezen átverhető arcfelismerő, szuper funkciók a fotózáshoz, a mesterséges intelligencia bevetését is támogató új csip és a kiterjesztett valóság használata – többek között ezek jellemzik az Apple tegnap bemutatott új csúcstelefonját, az iPhone X-t. Új okosórával és a 4K-s Apple TV-vel is előrukkolt a cég.

 

Idén tíz éve, hogy Steve Jobs bemutatta az első iPhone-t, és nehezen találhatott volna stílusosabb helyszínt az Apple a legújabb modellek leleplezésére, mint a most elkészült Steve Jobs Theater-t a cég új központjában, az Apple Parkban. A meglehetősen hosszúra nyúló, majdnem kétórás rendezvény eleje érthető módon Steve Jobs-ról, a vállalat alapítójáról szólt, és majdnem egy órát kellett várni arra, amíg az új telefonok terítékre kerültet.

 

Addig sok mindent megtudhattak a helyszínen ülők és a tájékoztatót online követők az Apple bolthálózat új korszakáról, aminek lényege, hogy igazi városi terekké alakítják át a környéküket, ahogyan azt az októberben Chicago-ban megnyíló üzlet esetében is tették. Bemutatkozott az Apple Watch új generációja, a Series 3, ami más sokkal többről szól, mint a sportolás, fejlett szívritmus figyelő megoldást építettek be, vagyis gondosan őrködik egészségünk felett, és ahogyan az várható volt, képes csatlakozni a mobilhálózatra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell többé okostelefon a használatához, így is le tudunk tölteni zenéket, egyéb fájlokat és tudunk telefonhívásokat is indítani vele. Vagyis ott tudnak, ahol elkezdik forgalmazni, és van megállapodás mobilszolgáltatóval.

 

Várható volt, hogy az Apple TV, a cég speciális médialejátszója is megújul. A legfontosabb újítás talán a 4K felbontás, és a magas dinamika tartomány (HDR) támogatása, aminek köszönhetően egészen kiváló képminőséget élvezhetnek a nézők.

 

Az nem okozott komoly meglepetést, hogy 3 új okostelefont mutatott be az Apple, hiszen érkezett a következő, vagyis 8-as széria, alap és Plus verzióban is. Lényegében a 7-es sorozat felturbózott változatairól van szó, igaz ezekbe is bekerült az A11 Bionc csip, ami az Apple tájékoztatása alapján brutálisan erősnek tűnik, és egészen új lehetőségeket nyit például a ktierjesztett valóság és a mesterséges intelligencia mobilos alkalmazásában.

 

Az igazi nagy durranás azonban az iPhone X. Nagyon szép, nagyon erős, de pár dolgot leszámítva igazán forradalmi újdonságot nem hozott a készülék. Az 5,8 colos OLED, Super Retina kijelző szinte a teljes előlapot elfoglalja. Ezt úgy érték el, hogy a Home gombot eltüntették, annak szerepét az arcfelismerő technológia, illetve a képernyő lentről felfelé történő végigsimítása helyettesíti.

 

Az előlapon kapott helyet a TrueDepth nevű rendszer, ami több kameraszenzorból és egyéb érzékelőből áll, és lényegében 3D-s képet tud alkotni az arcunkról. Az arcunkat használhatjuk a készülék feloldásához, de akár ahhoz is, hogy Apple Pay-jel fizessünk.

 

Az iPhone X talán legérdekesebb újítása az üzenetküldést emeli új szintre, vagyis pontosabban az üzenetek végén lévő hangulatjelzések használatát formálja át teljesen. Az arcfelismerő technológiának köszönhetően ugyanis életre kelthetjük az emoji-kat, és animoji-val, vagyis animált emoji-val egészíthetjük ki üzenetünket. De akár egy rövidebb szöveget is rögzíthetünk úgy, hogy a kiválasztott hangulatjel utánozza a szájmozgásunkat és az arcunk mimikáját. A fiatalok körében valószínűleg elképesztően népszerű lesz ez a funkció, persze kérdés, hogy közülük mennyien engedhetik majd meg maguknak az eszközt.

 

Az iPhone X ugyanis nagyon drága, 999 dollártól indul a 64 gigabájtos tárhellyel ellátott modell, míg a 256 gigabájtosért már majdnem 1150 dollárt kell fizetni. Az eszközt október 27-től lehet rendelni azokban az országokban, ahol első körben forgalomba kerül. A másik két új iPhone viszont jóval előbb lesz kapható, és valószínűleg néhány hét múlva hozzánk is megérkeznek.

  • Megosztom