Balázsék: a rádiós történelem ismétli önmagát

Mától új névvel jelentkezik a Rádió1 reggeli műsora. Közel húsz évvel ezelőtt Bochkor Gáboréknak volt egy egészen hasonló ügye a Danubius Rádióval.

Úgy döntöttünk, hogy nevet változtunk, mert elegünk lett belőle, hogy a Reggeli Show és a Morning Show nevek körüli jogi procedúrát mások arra használják, hogy folyamatosan címlapokon szerepeljenek vele, és a mi hátunkon kapaszkodjanak felfelé – nyilatkozta még pénteken Sebestyén Balázs.

A Sebestyén, Rákóczi, Vadon trió reggeli műsora korábban a Class FM-en Morning Show néven futott (illetve a Classon azóta is ezen a néven hallható reggeli műsor). A Rádió1-en pedig tavaly év végén Reggeli Show néven indítottak új műsort.

A Class FM és a Morning Show név tulajdonosa, Michael McNutt viszont pert indított a Reggeli Show elnevezés használata miatt, mondván az túlzottan hasonlít a Morning Show-ra, s a közelmúltban a bíróság egy ideiglenes végzéssel el is tiltotta Sebestyén Balázsékat a névhasználattól.

Mindezek miatt hétfőtől „Balázsék” néven folytatják a Rádió1 reggeli műsorát. Az új elnevezés amúgy más változást nem jelent a műsor kapcsán.

Nem példa nélküli, hogy civakodás van egy reggeli rádióműsor neve kapcsán. A Danubius Rádióban a 90-es évek közepén indult reggeli műsor Danubius Cappuccino néven, Bochkor Gábor és Boros Lajos vezetésével.

1999 elején Bochkor, majd fél évvel később Boros Lajos is átszerződött az akkori fő konkurensükhöz, a Sláger Rádióhoz, viszont a Danubius Rádióval névhasználati vitájuk kerekedett a Cappuccino név használatáról.

A Danubius továbbra is használta – más műsorvezetőkkel – a Cappuccino elnevezést, Bochkorék pedig az ideiglenesnek szánt Bumeráng néven indítottak reggeli műsort a Slágeren.

Évekkel később Boros és Bochkor megnyerte a pert, a Danubius nem is használhatta tovább a Cappuccino elnevezést. Viszont addigra a Bumeráng név annyira megerősödött, hogy nem változtatták meg a Cappuccinóra.

A Cappuccino elnevezésre – a Bumeráng mellett – egyébként mind a mai napig érvényes védjegy-bejegyzése van Bochkor Gábornak és Boros Lajosnak.

  • Megosztom