Az év hollywoodi pénzcsinálói

Robert Downey Jr. hozta az idén a legjelentősebb jegybevételt, azaz mintegy 1,5 milliárd dollárt a színészek közül a Forbes magazin összeállítása szerint. Az Alkonyat tinivámpír-széria üdvöskéi is jó pénzt hoztak a stúdiók konyhájára.

A filmstúdiók számára Robert Downey Jr. szerepeltetése ígéri a legtöbb bevételt a jegyeladások terén – derül ki a Forbes friss összesítéséből. Az amerikai üzleti magazin szerint a színésznek mintegy 1,5 milliárd dollárnyi jegybevétel köszönhetnek a stúdiók. 2012 legnagyobb kasszasikere a világon a mozifilmek közül a Bosszúállók volt, ahol a Marvel legjelentősebb képregényhősei szerepeltek egy filmben. Robert Downey Jr. a Vasembert alakította, és a magazin szerint főként az ő személyének köszönhető a kasszasiker. A Bosszúállók rekordot jelentő 207 millió dollárt keresett az Egyesült Államokban a bemutató hétvégéjén. Ennél a filmnél többet eddig csak a Titanic és az Avatar jövedelmezett.

A második legnagyobb kasszasikert Kristen Stewart szereplése hozta 2012-ben. Az Alkonyat-szériában lévő színésznő 1,2 milliárd bevételt hozott a stúdióknak. A mozisorozat negyedik, befejező része, a novemberben bemutatott Hajnalhasadás II. a világon eddig 779 millió dollárnyi jegybevételt hozott. Kristen Stewart másik jelentős filmje a Hófehér és a vadász volt. A Charlize Theron főszereplésével készült Hófehérke-adaptációra eddig 397 millió dollár értékben vásároltak jegyet.

Az Alkonyat-sorozat másik főhőse, Robert Pattinson is sokat hozott a stúdióknak, mintegy 793 millió dollárt, ami az 5. helyre volt elég a listán. Pattinsonnak azonban nem volt olyan más jelentős kasszasikere, mint Kristen Stewartnak, mivel a Cosmopolis és a Budapesten forgatott Bel Ami – A szépfiú című filmben való szereplése mintegy 14 millió dollár hozott a stúdióknak.

Az Alkonyat sztárjai közül Taylor Lautner a 6. a Forbes listáján, ő mintegy 779 millió dollár nyereséget hozott a stúdióknak. 2011-ben az Elhurcolva című filmben játszott, amelynek 82 millió dolláros jegybevétele volt a világon.

A listán harmadik Christian Bale szerepelése egymilliárd dollárt ért a filmgyártóknak, ami főként a Batman-trilógiának köszönhető. Bale szereplése a The Flowers of Warban (A háború virágai) ehhez képest már „csak” 300 ezer dollárt adott.

Az aktuális James Bond, vagyis Daniel Craig 951 millió dollárt keresett a filmgyáraknak. A James Bond-széria 23. filmje, a Skyfall már közel egymilliárd dolláros jegybevételnél tart. A 007-es ügynök sorozatában korábban Craig első szereplése, a Casino Royale hozta a legtöbb bevételt, világszerte 600 millió dollárért váltottak rá jegyet.

A Forbes listán a 7. Andrew Garfield a Pókemberrel, ami 752 millió dolláros jegybevételt hozott világszerte. Jennifer Lawrence 748 millió dollárt termelt, az Éhezők viadala mintegy 687 millió dollárt fialt a stúdióknak. Lawrence egyéb filmjei, a House at the End of the Street (Ház az utca végén) és a Napos oldal együtt mintegy 60 millió dolláros bevételt hoztak.

Will Smith a Sötét zsaruk harmadik részével 624 millió dolláros hasznot hozott. A lista 10. helyén Mark Wahlberg áll, akivel 598 milliós jegybevételt kasszírozhattak a stúdiók. Wahlberg szereplésével a Ted című filmre eddig 502 millió dollár értékben adtak el jegyet, másik filmje, a Csempészek 96 millió dolláros bevételt hozott – írta a vg.hu.

  • Megosztom