Az adatvagyon államosítására készül a kormány

Kiemelt szerepet játszik az unió magyar elnöksége alatt az infokommunikáció. A kormány nemcsak erre, hanem az állam kezéből kikerült adatvagyon visszaszerzésére is kiemelt figyelmet fordít, közölte Fellegi Tamás az Internet Hungary nyitóbeszédében.

Kiemelkedő szerepe lesz az európai uniós elnökséggel összefüggő feladatokban az infokommunikációnak a 2011-ben kezdődő magyar elnökség alatt. Több kérdésben nemcsak elkezdődik a munka, de konkrét döntések is születnek, fogalmazott Fellegi Tamás.

Az unió 2020-ig szóló stratégiájának meghatározó eleme a digitalizáció, új irányelvek várhatók, amelyek a távoktatást és a távmunkát is jelentősen befolyásolják. Ennek révén fontos szerepet játszhatnak a foglalkoztatás növelésében. A kormány feladata a hazai stratégia kialakítása, fejlesztése és az ehhez szükséges források megteremtése. Arra viszont felhívta a figyelmet Fellegi, hogy a piacot meghatározó változásokat ne az államtól várják a vállalatok. A szakember kitért rá, hogy az infokommunikáció is azon területek egyike, ahol olyan vállalkozásokra lenne szükség, amelyek regionálisan is képesek megfelelni a kihívásoknak. Azaz régiós szinten képesek a gazdasági, politikai hálózatépítésre.

Nagy hangsúlyt helyez a kormány a nemzeti adatvagyon bevezetésére. Az elmúlt időszakban olyan nemzeti fejlesztési, bűnügyi és az agráriummal kapcsolatos adatok kerültek ki az állam kezéből, magáncégekhez, amelyek jelentős vagyont képeznek. Az állam kiemelt figyelemmel kezeli ezt az adatvagyont, amely ugyanolyan fontos, mint az állami vagyon.

Idén 11. alkalommal rendezik meg az Internet Hungaryt. Két új kezdeményezéssel bővült a konferencia. A korábban kétnapos eseménysorozatot egy nulladik nappal bővítették, ezen kívül regionálissá bővítették az Internet Hungaryt. Így idén hét ország vezető online szakemberei is meghívást kaptak.


  • Megosztom