Az X-Faktor és a Sztárban sztár vezeti a nézettségi toplistát

Több nézőt vonzott az X-Faktor mint egy héttel korábban. A TV2 új műsorai közül erősen kezdett a Sztárban sztár, a Ninja Warrior és A legbátrabb páros. A MasterChef Junior viszont nem sok nézőt érdekelt.

Az elmúlt hét végre hozott valami változatosságot a két legnézettebb kereskedelmi csatorna versenyébe. A TV2 minden estére készült valamilyen új, saját gyártású műsorral, s ezek révén a korábbi héthez képest erősödtek is. Viszont a 18-49 éveseknél és főműsoridőben még így is őrzi a vezető helyét az RTL Klub. Szám szerint a korábbi héthez képest az RTL Klub főműsoridős közönségaránya 0,9 százalékponttal csökkent, a TV2-é 2,4 százalékponttal nőtt.

A TV2 nyerte a hétfő, a kedd és a vasárnap estét, a többit pedig az RTL Klub húzta be. Különösen nagy volt az RTL Klub előnye a szombati főműsoridőben (RTL Klub: 26,5% vs. TV2 5%). A TV2 számára pedig a vasárnap hozta a legerősebb share-t (TV2 16,1% vs. RTL Klub: 10%).

41. hét / 40. hét / 39. hét (heti főműsoridős share, 18-49 évesek)

RTL Klub – 15,8% / 16,7% / 16,1%
TV2 – 11,5% / 9,1% / 9,3%

Egyes hétköznap esti műsorok heti átlagos közönségaránya (41. hét, 18-49 évesek, zárójelben a korábbi hét adatai)
RTL Klub
Híradó – 19% (21%)
Survivor – 17,4% (17,6%)
Barátok közt – 15,2% (15,3%)
Éjjel-nappal Budapest – 15,1% (15,9%)

TV2
Tények – 16,4% (14,8%)
Ninja Warrior – 16,3%
A legbátrabb páros – 15,9%
Bogaras szülők – 13,9%
Mit tenne a gyereked? – 10,4% (két nap átlaga)
Sztárok és párok – 7,8% (két nap átlaga)
Csak show és más semmi – 10,2%
Korhatáros szerelem – 11,5%

Az RTL Klub hétköznap esti műsorai esetében csak minimális csökkenés látszik. Gyakorlatilag hozták azt, amit a korábbi héten. A TV2-n a Tények utáni sávban a korábbi héten a Masterchef VIP 11,3 százalékos, a Piramis 5,6 százalékos közönségarányt ért el. Nyilván az új struktúrában ezeket illet felülmúlni, ami egyes napokon sikerült, más napokon nem annyira.

Ebből a szempontból hétköznap a hétfői Ninja Warrior és a keddi A legbátrabb páros teljesített a legjobban. Mindkét produkció közönségaránya magasan meghaladta a TV2 főműsoridős csatornaátlagát. Szintén efölött teljesített a keddi Bogaras szülők, valamint pont a csatornaátlagot hozta a Korhatáros szerelem második évadjának első része.

A Mit tenne a gyereked? és a Csak show és más semmi kicsit az átlag alatt maradt, a leggyengébb startot pedig a Sztárok és párok című műsor vette a hétköznap esti TV2-s újdonságok közül.

A hét legnézettebb műsora a 18-49 évesek és a teljes lakosság körében is az X-Faktor volt. Ez a kereskedelmi célcsoportnál 543 ezer, a teljes lakosságnál 1,29 milliós nézőszámot jelentett, azaz a korábbi héthez képest még erősödni is tudott a tehetségkutató.

Mindkét célcsoportnál a TV2-n vasárnap este műsora tűzött Sztárban sztár volt a második legnézettebb produkció, ami a 18-49 éveseknél 281 ezer, a teljes lakosságnál 845 ezer nézőt érdekelt.

A korábbi évekkel ellentétben az X-Faktorral és a Sztárban sztárral párhuzamos műsorsávokat nem próbálták megúszni egy-egy filmmel a versenytársak. Mindketten saját gyártású tartalmat küldtek csatába, bár lehet, hogy jobban jártak volna egy filmmel. Az X-Faktorral szemben a TV2 futó MasterChef Junior ugyanis nagyon elvérzett, mindössze 5,2 százalékos share-re futotta az erejükből. Az már – az RTL Klubon sugárzott – Szenzációs Négyes eddigi nézettsége alapján is látszott, hogy ezzel a formátummal talán egy kicsit mellényúlt a csatorna. Most pedig a Sztárban sztárral még meg is forgatta bennük a kést a TV2, a Szenzációs Négyes ugyanis csak 10,7 százalékos közönségarányt hozott. A Szenzációs Négyesnél még az RTL Klub csütörtök késő esti orvosos sorozata, a Doktor Murphy is több nézőt vonzott a 18-49 évesek körében.

A tíz legnézettebb műsor a 18-49 éveseknél:

A tíz legnézettebb műsor a teljes lakosságnál:

 

Heszler Róbert

Adatok forrása: RTL / Nielsen Közönségmérés

Megjegyzés: a 18-49 évesekre és a teljes lakosságra vonatkozó adatok magukban foglalják az időeltolásos tévézést is. Amennyiben nem jelezzük egy adatnál a célcsoportot, akkor az a 18-49 évesekre vonatkozik. A top 10-es táblázatokban a műsorok legnézettebb heti epizódjai szerepelnek.

Főműsoridő alatt a 19:00 és a 23:00 közötti időszakot értjük.

  • Megosztom