Arab kalóztévével hadakozik a FIFA

Már két éve zavartalanul lenyúl minden értékesebb sportjogot egy arab kalózcsatorna. A FIFA most a műholdas szolgáltatónál próbálta elérni az adás továbbításának felfüggesztését, de egyelőre nem jártak sikerrel.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) felszólította az Arabsat nevű, szaudi műholdas szolgáltatót, hogy fejezze be a BeoutQ nevű kalózcsatorna továbbítását. Az említett televízió ugyanis jogosulatlanul közvetíti a jelenleg is zajló női labdarúgó-világbajnokság meccseit.

A FIFA a közleménye szerint minden jogi lehetőséget megtesz annak érdekében, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában elérhető, de főként Szaud-Arábiában rendkívül népszerű BeoutQ ne tudja folytatni a jogosulatlan közvetítéseit.

Azonban a fenyegetőzésen kívül az FIFA-nak nem lesz egyszerű dolga, az Arabsat ugyanis simán letagadta, hogy közül lenne a kalózcsatornához. A Broadband TV News arról ír, hogy a műholdas társaság vezérigazgatója szerint a FIFA-nak bocsánatot kellene tőlük kérni, mert nincs közük a BeoutQ-hoz. (Holott a közelmúltban egy francia bíróság is kimondta, hogy az Arabsat biztosítja a kalózcsatorna továbbítását).

A BeoutQ már két éve keseríti meg a sportjogok tulajdonosainak az életét. A csatorna azután indult el, hogy Szaud-Arábia – az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel és Egyiptommal kiegészülve – kereskedelmi bojkottot hirdetett Katar ellen. Ennek kapcsán megszüntették a katari BeIN Sports nevű sportcsatorna sugárzását, a BeoutQ pedig elkezdte tükrözve átvenni a közvetítéseiket. A különbség csak annyi, hogy a BeIN adására ráteszik a BeoutQ logóját. A kalózcsatornát pedig egy 80 angol fontért kapható dekóderrel lehet fogni a régióban.

A BeoutQ már tavaly is közvetítette a labdarúgó-világbajnokság meccseit. A FIFA akkor is fenyegetőzött, de akkor sem értek el vele semmit. Ugyanakkor miután a szaudi csatorna gyakorlatilag minden érdekesebb sportjogot átvesz, ezért a FIFA mellett számos más jogtulajdonos érdekeit is sértik, köztük például a Forma-1 jogaival rendelkező Liberty Mediáét.

Emiatt egyébként a régió 18 országát lefedő BeIN Sports év elején már be is jelentette, hogy nem hosszabbítják meg a Forma-1 jogtulajdonosával kötött szerződésüket, szerintük ugyanis a Liberty Media nem lép fel kellő határozottsággal a BeoutQ kalózadó ellen, így viszont nekik nem éri meg fizetni a forma-1-es jogokért. Kérdés persze, hogy mit tudnának tenni, amikor láthatóan a FIFA-nak és a többi jogtulajdonosnak sincs sok eszköze a csatornával szemben.

  • Megosztom